Surfujte! – Lamentace nad rokem 2014

Už jen pár týdnů a rok se přehoupne do dalšího. Začneme psát 2014. Léta se čtyřkou na konci jsou u nás tradičně „roky české hudby“. Však už se taky na internetových stránkách akce odpočítávají jen dny – viz www.rokceskehudby.cz. Je to podruhé, co má „rok“ svoji prezentaci na webu. Ovšem i tentokrát se spokojuje jen s jedním ze světových jazyků.

Co nám internetová prezentace Roku nabízí. Přehled výročí, která se s rokem 2014 váží, základní přehled akcí, které se pod hlavičkou akce uskuteční. Jistě by jich mohlo být víc, ale peněz je málo. Podle dostupných informací – ministerstvo kultury, které stojí v pozadí, v tomto ohledu vůbec sdílné není – činí suma, kterou by mohly využít příspěvkové organizace, pouhých 40 milionů Kč (v roce 2004 to bylo 104 milionů).

Tristní je ovšem například pohled do rubriky Odkazy, kde se choulí pouhé tři (!) linky na jiné internetové stránky. Přitom právě zde by měl být velmi bohatý internetový adresář všech možných institucí, orchestrů, souborů, hudebníků… kolik jen je jich na českém internetu dostupných.

V chudé rubrice Tiskové zprávy najdeme mimo jiné pilotní spot (s velmi zajímavým proslovem režiséra Jiřího Nekvasila). Spot ovšem není, těch pár týdnů do zahájení akce, k volnému užití – zatímco by se měl už lavinovitě šířit webovým prostorem a sociálními sítěmi. Internet to dnes už zdaleka nejsou jen pouhá písmenka, ale i videa a zvuky, navíc propojována v důmyslných souvislostech. Reputaci webu vylepšuje snad jen umístění publikace Národní identita/y v české hudbě , tedy sborníku příspěvků ze stejnojmenného sympozia, ve formátu pdf (i v anglické verzi).

Facebooková prezentace Roku české hudby (www.facebook.com/rokceskehudby), k níž ale na internetových stránkách téže akce marně hledáme ikonku, je žel jen jakousi pracovní nástěnkou pro pár zainteresovaných – není tedy divu, že v polovině listopadu měla jen 23 (!) obdivovatelů. Proč by jich mělo být víc? O tom, že se dnes k prezentaci využívá twitter (má ho i papež), o tom, že facebook získává stále silnější konkurenci v +Google, o tom, že existuje You Tube, o tom nemá štáb organizující program Roku patrně ani tušení. Slavná jména zaštiťující akci zdaleka nestačí.

(Mimochodem, zadáte-li na You Tube požadavek na cokoli, co má vazbu na Rok české hudby, najdete tu jen upoutávku televizního kanálu Doku CS na vysílání dokumentu připomínajícího oslavy z roku 1984 – http://www.youtube.com/watch?v=kLsafsTTPh0. Samotný čtyřicetiminutový dokument tu je pak dostupný skrze adresu http://www.youtube.com/watch?v=XA1fB99VosI.)

Prostřednictvím jednoho ze tří odkazů, které nám stránky Roku české hudby nabízejí, se dostaneme na server Česká hudba (www.czechmusic.org). Fakt, že nás už jen pár týdnů dělí od Roku české hudby, je zde ovšem patrný jen z jedné malé ikonky na spodku strany. Opět nám uniká výborná šance mezi prsty.

Sdílet článek: