Zahraniční ankety world music 2001

Čtení výročních anket mapujících world music se stává rok od roku příjemnější: valná část nahrávek je totiž už běžně k dostání i u nás, dokonce se o nich tu a tam lze i dočíst, takže rekapitulace uplynulého období už pro našince nepředstavuje málem vstup do strašidelného zámku plného exotických jmen, nýbrž docela inspirativní signál, co ještě neslyšel, případně jak na jeho oblíbence nahlížejí znalci, mající denodenní přesívání této mnohavrstevné hudby v náplni práce.fRoots a WMCE : Sázka na jistotu

Pozornost evropských posluchačů se soustředí především na dvě prestižní základny, v nichž se lze nejen po celý rok bezkonkurenčně dopátrat seriózních informací, ale v jeho závěru i souhrnného zhodnocení v podobě ostře sledovaných anket. Tím prvním je anglický hudební magazín fRoots, nesoucí podtitulek „hudba odjinud“; uznávaný pro své celosvětové hledačství: jakmile se v nějaké hudebně zajímavé lokalitě něco šustne, fRoots tam hned vyšle zvědy. A přestože svou náplní straní především anglické folkové scéně – tu má pochopitelně zmáknutou do puntíku – stejný prostor věnuje i hudbě z Afriky, Asie nebo Karibiku; nezřídka se tu objeví i recenze českých zástupců – chvály se tu například dočkal Teagrass . V přístupu magazínu se pak zrcadlí i pořadí na prvních deseti místech, přičemž pro letošek si rozhodnutí o prvních čtyřech místech nechala redakce a její zhruba dvě stovky přizvaných odborníků ve spolupráci s Radiem 3 BBC na 29. ledna 2002, kdy budou touto stanicí vyhlášeny výsledky nominací v oblasti world music.

fRoots 2001

1. – 4. Manu Chao: Proxima Estacion Esperanza , Virgin/Monitor, Orlando 'Cachaito' Lopez: Cachaito , World Circuit/PJ Music, Baaba Maal: Missing You (Mi Yeewnii ), Palm Pictures/Globus, Susheela Raman: Salt Rain , Narada World/Monitor.

5. Gillian Welch: Time(The Revelator) , Acony

6. Djelimandy Tounkara: Sigui , Label Blue/Indigo/Classic

7. Cara Dillon: Cara Dillon , Rough Trade

8. Martin Simpson: The Bramble Briar , Topic

9. Kékélé: Rumba Congo , Sterns

10. Nitin Sawhney: Prophesy , V2

Kategorie kompilací a znovuvydaných historických nahrávek fRoots:

Orchestra Baobab: Pirates Choice , World Circuit/PJ Music

Martin Carthy: Carthy Chronicles , Free Reed

3 Mustapha 3: Play Musty For Me , Kartini

Některé nominace BBC Radio 3:

Afrika – Habib Koite, Baaba Maal, Djelimandy Tounkara, Rokia Traore

Evropa – Manu Chao, Mercedes Peo, Radio Tarifa,Taraf de Haidouks

Asie/Pacifik – Trilok Gurtu, Jugala Allstars, Wai, Yat Kha

Amerika/Karibik – The Blind Boys Of Alabama, La Bottine Souriante, Orlando Lope, Los De Abajo

Crossover – Afro Celt Sound System, Manu Chao, MoMo, Nitin Sawhney

Nováček – Mabulu, Souad Massi, Coco Mbassi, Susheela Raman

Volba posluchačů – Afro Celt Sound System, La Bottine Souriante, Manu Chao, Orchestra Baobab

Ne že by se fRoots válel lidově řečeno v každé trafice, přesto si ho můžete v některých knihovnách půjčit, případně předplatit (www.froots. demon.co.uk); to pravidelný kontakt s druhou základnou už nestojí nic; snad jen otočit knoflíkem u radia. Žebříček World Music Charts Evrope sestavovaný panelem Dj-ů z několika desítek evropských rádií totiž na stanici Český rozhlas 3 – Vltava každý měsíc uvádí jeden ze zúčastněných odborníků, Petr Dorůžka; jeho tištěnou podobu pak lze najít na jeho dvoustraně v magazínu Rock&Pop.

Letos se žebříček WMCE čítající dvě stě titulů od ankety fRoots, alespoň na nejvyšších místech, příliš neliší, což v předešlých obdobích nebylo zrovna zvykem. Holt národní anglická hrdost se nezapřela a domácí koně dostávali ve fRoots přednost. Kompletní anketu WMCE si lze prohlédnout na internetové adrese www.worldmusicnight.com, tady je ale závdavkem první desítka:

1. Manu Chao: Proxima Estacion , Virgin/Monitor

2. Africando , Mandali/Sterns

3. Habib Koite: Baro , Putumayo/Classic

4. Orlando 'Cachaito' Lopez: Cachaito , World Circuit/PJ Music Praha

5. Taraf de Haidouks: Band Of Gypsies , Crammed Disc/Mute

6. Baaba Maal: Missing You (Mi Yeewnii) , Palm Pictures/Globus

7. Susheela Raman: Salt Rain , Narada World/Monitor

8. Tarika: Soul Makassar , Sakay

9. Radio Tarifa: Cruzando El Rio /BMG

10. Cheb Mami: Dellali , Virgin/Monitor

Kubánské nahrávky – kontrabasista Orlando Lopez či skupina Africando – jsou možná jedním z posledních záchvěvů mohutné vlny z Ostrova svobody, kdežto Manu Chao naopak startujícím příkladem latinskoamericky ukotveného crossoveru; v Londýně žijící zpěvačka z jižní Indie, Susheela Raman , pro změnu další z variant bující londýnské asijské scény, kterou zastupuje i zvukový alchymista Nitin Sawhney, mající producentské prsty i v úspěchu alžírského zpěváka stylu rai, Cheba Mamiho . Taraf de Haidouks jsou u nás už dostatečně známí, jejich ocenění proto dokážeme náležitě vychutnat: jde o unikátní a strhující záznam jednoho z mála koncertů kapely na domácí rumunské půdě. O Radiu Tarifa se dočtete v příštím čísle a o senegalském kytaristovi Djelimandy Tounkarovi , členovi kapely Super Rail Band (psali jsme o ní kdysi v souvislosti se zpěvákem Salifem Keitou) brzy také; o malijském kytaristovi Habibu Koitém , který se svou skupinou Bamada už několikrát navštívil Prahu rovněž. Senegalská superhvězda Baaba Maal se na stránkách Harmonie objevila letos. Zbývá několik slov pro báječnou anglickou folkařku Caru Dillon , jejíž debutové album postavilo hodně lidí do pozoru; třeba i proto, že ji ho pomáhal natáčet jeden z nejpřemýšlivějších a nejcitlivějších anglických kytaristů současnosti, milovník pouštního blues, Justin Adams . Značně populární Afro Celt Sound System nalezneme u Froots stejně jako u WMCE ve třetí desítce, kdežto legendární senegalský Orchestra Baobab rovnou – a po právu – vyhrál; šlo jedno z nejmilejších překvapení roku.

Sdílet článek: