Druhé semifinále Czech Jazz Contest 2013

Mezinárodní hudební soutěž Czech Jazz Contest 2013 již naplno nastartovala své motory. První semifinálové kolo, které proběhlo 19. a 20. února, přineslo nálož skvělé hudby a netradičního provedení. Muzikanti rozpálili nástroje téměř do ruda.

Během prvního večera vystoupila mladá vídeňská kapela Adrian Gaspar Trio, která rozproudila divákům krev precizní a dynamickou hrou. Na pódiu je vystřídala nadějná slovenská sestava Jazz Nut Trio se svým pojetím fusion jazz. Druhý večer byl zlomový pro diváky i pro porotu. Do pedálů šlápl jazzrockový Personál Highway, který vytvořil v unikátním klubovém prostředí silnou atmosféru. Prvnímu semifinále ovšem kralovala další česká kapela Michal Worek Quartet, která si svou hrou vyžádala ovace ve stoje nejen přihlížejících, ale i přísné poroty ve složení Milan Svoboda, Ondřej Štveráček a Josef Fečo. Tím se stala prvním postupujícím do finále, ve kterém se 16. března pokusí vyhrát celou soutěž.

Organizátoři připravili ještě další hudební lahůdky. Druhé semifinálové kolo proběhne již tento týden a o přízeň poroty se první večer budou bít němečtí ME Quintet. Nenechte se mýlit, ač jsou z Německa, proudí jim v žilách horká jižanská krev. Získat diváky na svou stranu se pokusí Latin jazzem a vlastními kompozicemi. Jako druhý koncert večera si zahraje mladá, ale zkušená kapela S Gustem pod vedením Augustina Bernarda. Tuto talentovanou partičku jste mohli spatřit například na Jazzfest Karlovy Vary, Mezinárodní Jazzový Festival Litvínov či ve finále Jazz Prix 2012.

Chuť publika poslechnout si mladé a talentované umělce bude uspokojena i během druhého večera. A že to bude těžké rozhodování je více než jasné. Na jedné straně bude totiž stát velmi nadaný a hudebně obdařený Jan Steinsdörfer se svým triem. Tento absolvent VOŠ Jaroslava Ježka rozvibruje sál svou sofistikovanou klavírní hrou ovlivněnou mistry současného jazzu Robertem Glasperem a Bradem Mehldauem. Rivalem na tento večer nebude nikdo jiný než Tomáš Bouda s kapelou Fluid Culture, které mnozí považují za nastupující generaci české jazzové scény. Fluid Culture posbírala mnoho zkušeností z koncertů v Česku i v Německu a své nadání předvedla i ve finále soutěže “Mládí Ladí Jazz“ Metropolitní univerzity Praha.

Posluchači se mohou přímo podílet na výběru kapely pro Diváckou cenu. Ze všech hlasujících je každý večer vylosován jeden šťastlivec, který získá Tekutý suvenýr v podobě lahve znamenitého dominikánského rumu. Soutěž je doplněna o doprovodné akce v baru. To není vše, pivním nadšencům poskočí srdce radostí, mohou totiž ochutnat znamenitý černý ležákový speciál.

odkazy

Jazz Club Reduta

Sdílet článek: