pondělí, 6. listopad 2023

Ministr kultury ocenil Jana Piknu medailí Artis Bohemiae Amicis

Napsal(a) 

Jan Pikna, Martin Baxa, foto MK ČR Jan Pikna, Martin Baxafoto: MK ČR

Medailí Artis Bohemiae Amicis ocenil ministr kultury Martin Baxa ředitele festivalu Smetanova Litomyšl Jana Piknu. Ocenil tak jeho celoživotní zásluhy v oblasti hudebního organizátorství a fundraisingu a šíření dobrého jména festivalu. Medaile mu byla udělena v souvislosti s ukončením jeho působení ve funkci ředitele Smetanovy Litomyšle.

Jan Pikna byl ředitelem festivalu od roku 1997, na jeho pořádání a rozvoji se však podílel i dříve, od roku 1994 do 1997 byl vedoucím produkce. „Smetanova Litomyšl byla založena již v roce 1946, ale tehdy ještě bývala víkendovou kulturní akcí regionálního významu. Teprve v devadesátých letech dvacátého století se právě pod vedením Jana Pikny změnila v nejrozsáhlejší mimopražský festival klasické hudby celostátního významu s výrazným mezinárodním přesahem. Rozrostl se délkou trvání, počtem pořadů, ale také se velmi výrazně zvýšila jeho umělecká kvalita a stal se všeobecně známým. Zásluhy pana Pikny o dobré jméno festivalu klasické hudby jsou dlouholeté, nezpochybnitelné a všeobecně známé a já mu za jeho profesní práci děkuji,“ uvedl v gratulační řeči Martin Baxa.

Dle Ministerstva kultury si i přes veškerou profesionalitu si Smetanova Litomyšl pod vedením ředitele Jana Pikny zachovala vlídnost a osobní přístup k návštěvníkům, přátelský, až rodinný charakter přinášející radost, odpočinek, pozitivní myšlení. I za to byl Jan Pikna v roce 2008 oceněn Cenou Ď jako „Vzor etiky a národní hrdosti“, a v roce 2015 hned dvěma cenami „Manažer roku“, a to v kategoriích Služby pro veřejnost a Vynikající manažer malé firmy do 50 zaměstnanců. Jan Pikna je rovněž členem rady Asociace hudebních festivalů České republiky, sdružující nejvýznamnější festivaly klasické hudby.

Související položky (podle značky)

Komentáře

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.