Barokní zemětřesení a fascinace mocí přírody opanuje Vánoční koncert Collegia 1704

Švédská mezzosopranistka Ann Hallenberg, titulní tvář prosincové HARMONIE, bude hlavním hostem Vánočního koncertu Collegia 1704, na němž zazní dvě díla napsaná jako reakce na nejničivější evropská zemětřesení 18. století – oratorium Die Donnerode G. Ph. Telemanna a mariánská kantáta Donna, che in ciel G. F. Händela.

„Händelovu kantátu a Telemannovo oratorium spojuje fascinace nepřekonatelnou mocí přírody, jejich společným poselstvím je prosba o spasení před ničivou silou zemětřesení. Utrechtské Te Deum je oproti tomu dílem s politickým podtextem. Stále aktuální prosba o uchránění před válečnou vřavou je zde však tlumočena se stejnou intenzitou jako prosba o uchránění před silou přírody v ostatních dílech tohoto koncertu,“dodává k programu Václav Luks, umělecký vedoucí Collegia 1704. Během večera zazní také Händelovo „Utrechtské“ Te Deum – slavnostní hymnus, zkomponovaný u příležitosti uzavření Utrechtského míru, který v roce 1713 ukončil válku o španělské dědictví.

Na koncertě vedle Ann Hallenberg a souborů Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 vystoupí sopranistka Céline Scheen, altistky Kamila Mazalová a Aneta Petrasová, tenoristé Alessio Tosi a Václav Čížek a basisté Lisandro Abadie a Marián Krejčík.

Sdílet článek: