Ivana Loudová obdržela Cenu ministerstva kultury za výchovu mladé skladatelské generace a kompoziční mistrovství

Ivana Loudová působí od roku 1992 jako pedagog na pražské Akademii múzických umění, kde byla v roce 2006 jmenována profesorkou skladby. Vedla skladatelské kurzy v USA, v Německu a v Rakousku a její dílo bylo oceněno v mnoha domácích i zahraničních soutěžích.

Ve svých skladbách uplatňuje modalitu a techniky tzv. Nové hudby. Zaměřuje se převážně na komorní, symfonickou a vokální tvorbu. Významnou část její kompoziční činnosti tvoří skladby pro děti. Na skladatelském kontě Ivany Loudové je víc než sto opusů orchestrálních, komorních, vokálních, sborových a instruktivních. K jejím nejznámějším orchestrálním skladbám patří Spleen-Hommage à Charles Baudelaire  a Chorál pro orchestr, které byly inspiračním zdrojem pro vznik více než 500 výtvarných děl, vystavených na společné výstavě „Vom Ohr zum Auge“ v Mnichově (1994), dále dvě symfonie, Koncert pro komorní orchestr, baletní hudba Rhapsody in black.

Státní cenu za literaturu pro rok 2014 obdržel básník, textař a překladatel Pavel Šrut, za překladatelské dílo je oceněn Hanuš Karlach. Cenu ministerstva kultury za celoživotní přínos v oblasti divadla obdržel Jaroslav Vostrý. Cenu za přínos v oblasti architektury obdržel Otakar Kuča, za výtvarné umění byl oceněn Ludvík Hlaváček.

Sdílet článek: