Pardubice oslaví Velikonoce s Bachem a Collegiem 1704

Zřejmě největší událost letošního roku co se vážné hudby týče, se uskuteční v Pardubicích ve středu 1. dubna. V rámci Velikonočního koncertu se v Sukově síni Domu hudby se představí soubor Collegium 1704, který přednese jedno z nejvýznačnějších děl Johanna Sebastiana Bacha – nádhernou i záhadnou „Velkou“ mši h moll. Známý soubor nastudoval tuto skladbu u příležitosti 10. výročí od svého založení a kromě návštěvníků festivalu Pardubické hudební jaro bude letos v Česku k slyšení již pouze v pražském Rudolfinu.

Podle uměleckého ředitele festivalu Pardubické hudební jaro Josefa Krečmera to bude vůbec poprvé v historii, kdy Bachova „Velká“ mše h moll zazní v Pardubicích. „Vydavatel skladeb Johanna Sebastiana Bacha Hans-Georg Nägeli jeho „Velkou“ mši h moll označil jako největší hudební dílo všech dob a národů. I dnes se jedná o naprosto unikátní skladbu, která se svojí kompozicí i hudebním pojetím vymyká běžným koncertním dílům,“ řekl o skladbě Krečmer. „Pro Pardubice je velikou ctí, že budou s Prahou jedinými městy v Česku, kde letos tato unikátní skladba zazní,“ dodal Josef Krečmer.

Velikonoční koncert s Collegiem 1704 se uskuteční ve středu 1. dubna od 19 hodin v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích. Tato událost je příspěvkem festivalu Pardubické hudební jaro k výročí 330 let od narození geniálního skladatele Johanna Sebastiana Bacha. Svoji účast přislíbili mnozí zástupci veřejného a společenského života Pardubického regionu. Více informací o celém festivalu na www.pardubickehudebnijaro.cz.

Sdílet článek: