Nahlédněte do Bachova archivu s Collegiem 1704

Bachův hudební odkaz, hluboce zakořeněný ve středoněmecké hudební tradici, vychází i z vlivu jeho starších kolegů i členů velmi rozvětvené Bachovy rodiny. Johann Sebastian díla těchto skladatelů nejen uctíval a nechal se jimi inspirovat ve vlastní tvorbě, ale pořizoval si také jejich opisy za účelem provedení při nejrůznějších příležitostech. V rámci koncertu Actus tragicus v pátek 13. března v Rudolfinu Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse tento pomyslný Bachův archiv pootevře a uvede tak především díla, která na samotného Bacha měla vliv. Jako sólisté se představí Sophie Junker (soprán), Rupert Enticknap (kontratenor), Samir Bouadjadja (tenor), Tomáš Král (baryton) a Felix Schwandtke (bas).

Večer otevře hudba Johanna Sebastiana Bacha – duchovní kantáta Actus tragicus BWV 106, též známá jako Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit. Další sklaby pak pochází od umělců, kteří jej inspirovali. Jedním z nich byl Johann Adam Reincken (1643–1722), od něhož zazní sonáta Hortus Musicus. Dále je na programu kantáta Ich liege und schlafe severoněmeckého varhaníka a skladatele Nicolause Bruhnse (1665–1697) a kantáta Wie bist Du denn, o Gott s virtuózními party pro housle i zpěv napsána Johannem Christophem Bachem (1642–1703), bratrancem nejznámějšího z Bachů.

Soutěžíme o dvě vstupenky na tento koncert 13. března. Stačí poslat správnou odpověď na soutěžní otázku do 10. března na adresu [email protected]

OTÁZKA: Za jakým účelem byla kantáta Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit původně složena?

Sdílet článek: