pondělí, 10. říjen 2005

Karel Ančerl - Gold Edition (Vol. 39) - Šostakovič: Symfonie č. 1 f moll, Symfonie č. 5 d moll

Napsal(a) 

Karel Ančerl - Gold Edition (Vol. 39) Karel Ančerl - Gold Edition (Vol. 39)
Česká filharmonie, Karel Ančerl. Produkce: Jana Gonda a Vít Roubíček. Text: A, N, F, Č. Nahráno 1964, 1961. Vydáno: 2005. TT: 74:06. ADD. Supraphon SU 3699 - 2 011.

Kvality obou těchto nahrávek Šostakovičových symfonií jsou známé a dodnes jednoznačné. V pojetí je znát jeden rozdíl - je to mnohem heroičtější Šostakovič, než jak ho představují novější snímky Mstislava Rostropoviče nebo Valerije Gergijeva. Ti na základě vlastních zkušeností i nového poznání skladatelova osudu zdůrazňují více tragiku a bezvýchodnost. Ančerlův Šostakovič je mnohem monumentálnější a dramatičtější. V době vzniku těchto nahrávek byl autor lživě vydáván málem za budovatelského skladatele, dnes víme, že bojoval s něčím úplně jiným. Po hudební stránce stojí za pozornost, že Ančerl interpretuje obě symfonie se smyslem pro klasickou stavbu a přesné rozvržení celku, což působí impozantně. U První symfonie člověk pokaždé žasne, jak něco takového mohl složit devatenáctiletý člověk (!). Ale je to zároveň mrazivé. Pátá symfonie z roku 1937 zrcadlí temné období stalinismu, což se v 1. pol. 60. let nezdůrazňovalo - ale kdo chtěl, rozuměl. Vedle sevřeného a hutného zvuku smyčců stojí za pozornost pro autora typické žesťové a dřevěné dechové nástroje. Skvělé je vystižení sarkastických a pitoreskních poloh a hráčská jistota.

Vydavatel: Supraphon

Stopáž: 74:06

Nahráli: Česká filharmonie, Karel Ančerl

Body: 5 z 6

Jindřich Bálek

Od roku 2004 pracuje v Českém rozhlase, z toho deset let v Redakci kulturní publicistiky a od roku 2014 v Redakci vážné hudby. Zabývá se hudební dramaturgií, kritikou i publicistikou. Pochází z Teplic, kde vystudoval gymnázium; je absolventem Institutu základů vzdělanosti UK, a oboru filosofie na FF UK v Praze.

Komentáře

Czech English French German Italian Portuguese Spanish

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.