úterý, 9. listopad 2004

Johannes Brahms: Houslový koncert D dur op. 77, Symfonie č. 4 e moll op. 98

Napsal(a) 

Archivní titul se slavnými opusy Johannesa Brahmse je zajímavý hlavně záznamem vystoupení Davida Oistracha na Pražském jaru. Bohužel jeho dionýsovsky romanticky vzepjaté provedení Houslového koncertu D dur hodně zkresluje velmi nekvalitní technický záznam zvuku, jenž vrhá nahrávku o deset dvacet let zpět. Špatná technika naštěstí více poznamenala obraz orchestru než sólisty, a tak si posluchač může prožít téměř geniální místa náročného houslového partu. Koneckonců pro někoho může být živý záznam s kašláním, šumem, ruchem a šramotem levitací do jiné doby. A pro sběratele to bude cenná položka do fonotéky. V Brahmsově 4. symfonii se ukazuje, že Antonio Pedrotti i při jeho nesporných kvalitách nebyl múzou políben tak silně jako Oistrach a nahrávka se zařadila do dlouhé řady dobře odvedených titulů, jakých je ve světovém katalogu celá řada.

Vydavatel: Supraphon

Stopáž: 76:26

Nahráli: David Oistrach - housle, Česká filharmonie, Antonio Pedrotti

Body: 3 z 6

Luboš Stehlík

Mým rodným městem jsou Pardubice, kde jsem se učil hrát na housle a violu. Housle a zpěv jsem studoval na Konzervatoři pro mládež s vadami zraku v Praze. V témže městě absolutorium oboru hudební věda na FF UK. Do pracovního procesu vstoupiv ještě před vysokou školou ročním pobytem v Pěveckém sboru AUS. Po skončení muzikologie, kde moji diplomovou práci vedl Petr Eben, nastoupil jsem v roce 1984 do knižní redakce nakladatelství Editio Supraphon. Od roku 1989 jsem působil několik let v Pěveckém sboru Českého rozhlasu. Po jeho vymazání z českého hudebního života  jsem se stal v roce 1994 členem týmu, později šéfredaktorem časopisu Harmonie, který se brzy stal nejlepším tištěným hudebním médiem České republiky. Jsem partnerem manželky nejlepší ze všech, otcem tří dětí a dědečkem (zatím) sedmi vnoučat.

Komentáře

Czech English French German Italian Portuguese Spanish

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.