úterý, 25. leden 2005

Maisky opět v Praze

Napsal(a) 

Violoncellista Mischa Maisky nebyl v Praze (26. 10., Rudolfinum) zdaleka poprvé, přesto opět dokázal vzbudit zájem jako skutečná hvězda. Také tak hraje. Jeho přístup k partiturám, jak známo, je v detailu neortodoxní, z nadhledu ovšem velice muzikální - a to je rozhodující. Dvořákův Violoncellový koncert h moll zahrál se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu v Rudolfinu rozevlátě, vášnivě, s intenzitou, jaké dosahuje málokdo. Pokud je v jeho hře zcela evidentně přítomna agogická svévole, je spoutána do přijatelného rámce detailů. V celkovém dojmu je Maiského hra především zaujatá, bravurní, plná sytého, ale kultivovaně odstiňovaného tónu, obrysy velké formy narušeny ani rozvolněny nejsou. Vladimír Válek měl v tomto případě kvůli sólistově samorostlosti o to náročnější úkol, ale partitura je známá a šéfdirigentova zkušenost a pohotovost proslulá. V kombinaci básnivého violoncella a přesného a jadrného orchestru vyvstala Dvořákova známá hudba v romanticky vznícené monumentalitě. Janáčkova Tarase Bulbu s proslulými vypjatými vrcholy jednotlivých částí si předtím bylo možné naopak představit ve větší výrazové intenzitě, než jaké bylo dosaženo.

Petr Veber

Novinář, hudební a operní kritik, autor textů o hudbě a hudebnících, absolvent hudební vědy na Karlově univerzitě. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 byl pak deset let v Českém rozhlase vedoucím hudební redakce stanice Vltava. Je jedním z průvodců vysíláním stanice D dur. Spolupracovníkem Harmonie se stal hned v počátcích existence časopisu. Přispíval a přispívá také do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života. Nejenže za ní rád cestuje, ale také ji ještě stále rád poslouchá.

Komentáře

Czech English French German Italian Portuguese Spanish

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.