Mladý klavír 2018

V sobotu 1. prosince 2018 proběhl v Koncertním sále Pražské konzervatoře 13. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky laureátů klavírních soutěží od 12 do 18 let. Jedná se o soutěž, která si během své třináctileté existence vydobyla značně prestižní pozici. Vysokou kvalitu soutěžních výkonů zaručuje totiž značně neobvyklá podmínka: soutěže se mohou zúčastnit pouze ti klavíristé, kteří se prokážou významným umístěním v některé z českých nebo zahraničních klavírních soutěží. Dalším zajímavým specifikem této soutěže je to, že porota vybírá pět nejúspěšnějších účastníků, aniž by dále určovala jejich pořadí. Těchto pět mladých pianistů získá titul Laureát Mladého klavíru Pražské konzervatoře. Ti pak mají „právo a povinnost“ vystoupit na koncertě vítězů, jehož záznam pořizuje a odvysílá Český rozhlas Vltava, a o prázdninách se mohou bezplatně zúčastnit Mezinárodních letních klavírních kurzů Pražské konzervatoře. Soutěžící s nejvyšším počtem bodů získá pak navíc titul Talent Mladého klavíru Pražské konzervatoře, spojený s finanční Cenou UNICORN – SYSTEMS.

Letošního ročníku se zúčastnilo celkem šestnáct mladých pianistů – sedm z České republiky, čtyři z Ukrajiny, dva z Německa a po jednom ze Slovenska, Polska a Ruska. Předsedou poroty byl – tak jako ve většině předchozích ročníků – Avedis Kouyoumdjian, jenž působí jako klavírní pedagog na vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst a v belgické Chapelle Musicale Reine Elisabeth. Členy poroty byli čtyři naši významní klavíristé a klavírní pedagogové: Petr Jiříkovský, Ivo Kahánek, Milan Langer a Jan Simon.

Anna Nebaba, foto Milan Langer

Přiznávám, že jsem jim jejich práci ani trochu nezáviděl. Úroveň letošních soutěžních výkonů byla totiž tak vysoká, že si podle mého názoru zasloužil titul „laureáta“ větší počet soutěžících, než „pouhých“ pět. Ke stejnému závěru dospěla nakonec i porota, která se „vzhledem k naprosté rovnosti bodů a mimořádné úrovni obou nejlépe hodnocených účastníků“ rozhodla udělit dva rovnocenné tituly Talent Mladého klavíru 2018 a vedle tradiční finanční Ceny UNICORNU podpořit tyto účastníky vlastní mimořádnou Cenou poroty. První titul Talent Mladého klavíru Pražské konzervatoře 2018 a Cenu UNICORN – SYSTEMS, spojenou s finanční odměnou 5.000 Kč, získala jedna z nejmladších účastnic soutěže, dvanáctiletá Sophia Lewerenz, studentka docentky klavírní hry a klavírní pedagogiky Almut Cordes na brémské Hochschule für Künste, která nadchla publikum i porotu plnokrevnou muzikalitou, skvělou prstovou technikou, pevným znělým tónem a sympaticky sebevědomým vystupováním (úžasná Scarlattiho Sonáta d moll K 10, brilantní repetované tóny v Takácsově Toccatě–burlesce op. 58/5). Druhý titul Talent Mladého klavíru Pražské konzervatoře 2018, taktéž s finanční odměnou 5.000 Kč (kterou věnovali osobně rovným dílem všichni členové poroty!!!) si odnesla třináctiletá Anna Nebaba, studentka Natalie Tolpygo-Rusiny na Střední odborné hudební škole M. Lysenka v Kyjevě. Anna je neméně skvěle technicky vybavená než Sophia a taktéž překypuje vitalitou a energií (strhující Chopinovo Scherzo č. 1 h moll op. 20). Titul Laureát Mladého klavíru Pražské konzervatoře 2018 získali dále: patnáctiletá Veronika Jaklová, studentka Milana Langra (Pražská konzervatoř), sedmnáctiletý Filip Martinka, student Libuše Tiché (Gymnázium a Hudební škola hlavního města Prahy), sedmnáctiletá Maria Moliszewska, studentka Doroty Moliszewské (Sdružení státních hudebních škol M. Karłowicze v Krakově) a šestnáctiletá Eliška Vlčková, studentka Marka Kozáka (Gymnázium a Hudební škola hlavního města Prahy).

Všechny oceněné klavíristy si znovu budeme moci poslechnout – velmi pravděpodobně už s jiným než soutěžním programem – 6. dubna 2019 na koncertě laureátů Mladého klavíru v Koncertním sále Pražské konzervatoře.

Sdílet článek: