16. ročníku mezinárodního jazzového festivalu Jazz Goes to Town 2010

16. ročník mezinárodního jazzového festivalu Jazz Goes to Town bude zahájen v pondělí 11. 10. slavnostním koncertem u příležitosti sedmdesátých narozenin skladatele a pianisty Karla Růžičky. V kostele Božského Srdce Páně bude provedena jeho slavná Celebration Jazz Mass. Zahraje Karel Růžička, František Kop, Radek Krampl a CJM Orchestra, Epoque Quartet, zazpívá Alice Bauer a Microchor. Nové nastudování bude řídit dirigent Lukáš Prchal.

V úterý pokračuje festival dvěma koncerty v Divadle DRAK, v tradičním místě konání jazzových akcí, které festival při své pouti Hradcem Králové nemůže minout. V 19 hodin zahraje na hlavní scéně svůj sólový recitál pianista Najponk, jeden z vysoce ceněných specialistů v tomto oboru. Potom se posluchači mohou přemístit do vedlejší studiové budovy divadla na premiérový koncert saxofonového kvarteta 4 Bars! – čtyř barytonsaxofonů s rytmikou. Bude to i premiéra nového festivalového prostoru, v Hradci možná ideálního místa na konání jazzových koncertů. V dalším „novém“ prostoru Springfield Clubu (bývalý Pit Bull v Gajerových kasárnách nebo taky Kavalír A) oslaví Jazz Q Praha Martina Kratochvíla 45 let své činnosti koncertem. Pozor, prvních 100 návštěvníků obdrží zdarma Martinovu knihu Suma sumárum.

Ve středu si musíte vybrat – souběžně jsou hned tři koncerty. Komorní v AC klubu, tam zahraje DoMa Ensemble, duo violoncellistky Doroty Barové a saxofonisty a klarinetisty Marcela Bárty. Totálně odlišnou hudbu, tvořenou směsicí přesně zkomponovaných pasáží a naopak místy, v kterých si muzikanti nechávají prostor pro improvizace, hraje fusion-jazzová formace Poetic Filharmony. Jazz zahrají v Adalbertinu Infinite Quintet s vlastním hudebním jazykem a osobitým zvukem, mísícím v sobě prvky moderního jazzu a mainstreamu. Po přestávce zde bude zpívat americká bluesová zpěvačka Vera Love podporovaná George Kay Bandem.

Čtvrtek je klidnější, koná se na jednom místě v Adalbertinu. Po pěti letech zazpívá Jana Koubková se svým současným kvartetem s Ondřejem Kabrnou u piana. Druhá část večera patří premiéře nové kapely Jiřího George Hrubeše s kytarou (Skip McDonald), laptopem a basou (Milan Cimfe) a saxofonem (Štěpán Markovič).

Páteční hlavní festivalový večer otevírá svým koncertem kapela vedená kontrabasistou Františkem Uhlířem, je to pro posluchače možnost sledovat sehrané trio Uhlíř, Darko Jurkovič hrající na kytaru metodou two hands tapping a Jaromír Helešic hrající na bubny. Tyto všechny muzikanty navíc ve spolupráci s jejich hostem, skvělým rakouským vibrafonistou Wolfgangem Lackerschmidem, hráčem světového významu. Repertoár je složen z vlastních skladeb, jazzových standardů, filmových melodií a nechybí také skladby vycházející z tradic bluesové hudby

Absolutně jinou hudbu hraje americký kytarista Will Bernard, popisuje ji jako soul jazz, je ale také charakterizována jako instrumentální jazz funk s výraznými vlivy neworleanského hudebního prostředí. Kytara & hammondy & bicí & energie. Přestavbovou přestávku na hlavní scéně zpestří ve foyer kapela Seven Days se zpěvačkou Martinou Fišerovou. Jejich hudba se vymyká přesnému stylovému označení, vychází převážně z původních skladeb, které vytvářejí nenásilnou komorní atmosféru. Komorní duo László Süle – piano a Pentti Lahti – reeds přinese intimní severskou atmosféru postavenou na kompozicích a hře zkušeného autora Süleho a na emotivní, elegantní a expresivní hře jeho finského kolegy multiinstrumentalisty.

Závěr večera právem patří mezinárodní sestavě Squeezeband vedené bubeníkem a perkusistou Reto Weberem. Hrají hudbu, která přesahuje od jazzu k hip hopu a nazpět. Najdete v ní excelentního saxofonistu světové úrovně Chico Freemana vedle špičkového human beat boxera Nina G, který svádí rytmické souboje s Reto Weberem. Nechybí tu brilantní technické pasáže ani muzikantský humor. V rytmice jsou skvělí hráči – kytarista Dany Martinez a basista Michel Alibo. Dechovou sekci s Freemanem doplňuje skvělý americký altsaxofonista Evan Tate.

Druhý hlavní festivalový večer otevře Ruchadze Band – tato kapela měla na Hradec v minulosti smůlu, jen jednou jsme na JG2T zkoušeli noční koncert v Kavalíru B, ale dohrála Jablkoň a většina posluchačů zamířila k domovům, na skvělém nočním koncertě nás mnoho nezbylo. Od té doby už jsme noční koncert nikdy nezkoušeli zorganizovat. Ale Ruchadze band jsme pozvali znovu, tentokrát na Nábřeží jazzmanů, bohužel z důvodu rychle se horšícího počasí jsme muzikanty museli přestěhovat do Sokolíka – to byl prostor, pro takovouhle kapelu titěrný. Tak to zkoušíme potřetí, tentokrát to určitě všechno vyjde. Ruchadze je skvělý, kapela taky, tak do třetice všeho dobrého.

Indigo Trio je v historii JG2T pravděpodobně nejaktuálnější položkou, dva z jejích členů před měsícem zvítězili ve svých kategoriích v časopise Down Beat. Nejlepší světová současná flétnistka Nicole Mitchell a nejlepší perkusista Hamid Drake – podle odborníků.

Koncert Ibrahima Maaloufa produkujeme ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze – když jsem si poslechl jeho nahrávky vonící východem, bylo jasné, že je tady nová budoucí hvězda, skvělý trumpetista s velmi originální muzikou čerpající z arabských makamů (arabských modů). Závěr celého festivalu patří zcela právem excelentnímu hráči na dřevěné dechové nástroje – klarinet, flétnu a saxofon – Marty Ehrlichovi. Je to skvělý melodicky myslící improvizátor, funkčně pracující s expresivitou tónu, ale také velice uznávaný a oceňovaný skladatel, jazzová hvězda, která dělá krásnou a poctivou muziku. A line up jeho Rites Quartet v sobě skrývá mj. Hanka Robertse, jednoho z nejrespektovanějších improvizujících amerických jazzových cellistů.

Přestávka a závěr 16. mezinárodního jazzového festivalu Jazz Goes to Town patří Veronice Vítové & My Crew s Tribute to Bill Evans. Nový mladý vokální jazzový talent doprovázený mladou generací výborných jazzových hudebníků.

Jazz Goes to Town, Hradec Králové, 11. – 16. 10. 10

Sdílet článek: