Novoměstský letní festival 2013

Letos potřetí se v letních měsících otevřou historické prostory Novoměstské radnice na Karlově náměstí v Praze návštěvníkům Novoměstského letního festivalu. Malý festival o několika koncertech se pravidelně zaměřuje na hledání přesahů mezi jednotlivými uměleckými žánry a zve špičkové české umělce.

Tématem letošního ročníku jsou „taneční rytmy v klasice“, které na podium festivalu spolu s hudebníky přivede také tanečníky. Hned zahajovací koncert 11. června nabídne osvědčenou a publikem stále vyhledávanou kombinaci historicky poučené interpretace a tanečních kreací v dobových kostýmech. Taneční i hudební vystoupení je obohaceno o divadelní prvky. Uměleckého vedení komorního ansámblu se ujala vynikající cembalistka Monika Knoblochová ve spolupráci se sólisty Tanečního souboru Hartig.

Eben Trio

Druhý červnový koncert (25. 6.) bude zaměřen instrumentálně. Tento program byl původně prezentován v obsazení klavírista Adam Skoumal a fagotista Václav Vonášek. Pan Skoumal se bohužel ze zdravotních důvodů koncertu zúčastnit nemůže. Podařilo se ovšem zajistit vynikající klavíristku Kristinu Kasíkovou, která koncert s Václavem Vonáškem provede. Vzhledem k vynikající akustice koncertního sálu Novoměstské radnice je do programu zařazen velký podíl skladeb pro sólový fagot, a to především autorů 18. a 20. století.

Další festivalové večery v červenci a srpnu nabídnou publiku kontrastní programy: koncert věnovaný pouze klavíru prezentující zejména romantické skladby pro sólový, čtyřruční a šestiruční klavír v podání tří mladých špičkových klavíristů (Martin Levický, Ladislav Fanzowitz, Stanislav Gallin), dále populárněji laděný koncert věnovaný flamencu (ansámbl kytaristy Miroslava Žáry a flamencové tanečnice Loly Karpenko). Na závěr festivalu vystoupí jedno z našich nejnadějnějších klavírních trií – Eben trio – v programu s odleskem tanga (mj. zazní Čtyři roční doby v Buenos Aires A. Piazzolly).

Program koncertů slibuje především potěšení z dobré hudby a tance v neopakovatelné atmosféře goticko-renesančního sálu a příjemná setkávání s našimi předními interprety.

Sdílet článek: