Nové kulturní centrum v Praze: Vznikne z bývalého sokolského kina a sídlit v něm bude také Collegium 1704

V pražských Vršovicích má vzniknout na jaře 2021 nové kulturní centrum. Jeho sídlem bude bývalé sokolské kino Vzlet a svoje zázemí zde nalezne divadelní soubor Vosto5, vršovické Kino Pilotů a také Collegium 1704. Na podporu Vzletu bude tento týden spuštěna crowdfundingová kampaň.

Budova Vzletu – původní prvorepublikové kino ve Vršovicích – byla během své téměř stoleté existence prosperujícím biografem, zchátralým skladem filmového archivu i multifunkčním kulturním prostorem. Poslední roky zůstávala nevyužitá a nyní prochází závěrečnou rekonstrukcí. „Na první pohled by se mohlo zdát, že za normálních okolností je Praha zahlcena kulturními aktivitami všeho druhu a jen obtížně bychom hledali prostor pro rozvoj nových smysluplných projektů. Při bližším pohledu však zjistíme, že téměř veškeré významnější kulturní dění v Praze je vázáno na oblast turistické zóny středu města a obrovský historický potenciál širšího centra, natož městských periferií, zůstává zcela nevyužit. Přitom čtvrti jako Vinohrady nebo Vršovice mají fascinující historii a nezaměnitelný genius loci. Jsem přesvědčen, že na rozhraní těchto dvou městských částí nově vznikající kulturní centrum, nabízející špičkové umění a široce rozkročený kulturní program, má potenciál stát se nepřehlédnutelným bodem na kulturní mapě Prahy,“ říká o Vzletu Václav Luks.

Připravit ke startu, pozor: Vzlet!, tak zní název crowdfundingové kampaně, která bude tento týden spuštěna na platformě Donio. Jejím prostřednictvím bude moci veřejnost přispět na otevření Vzletu, konkrétně na zakoupení zvukového a světelného vybavení sálu a na vybavení kavárny. Kampaň je naplánována do poloviny prosince 2020. „Máme nápady, máme tým, máme s městskou částí uzavřenou nájemní smlouvu, ale zatím nemáme dost prostředků na adekvátní technické vybavení Vzletu. Dnešní divadlo, ale vlastně všechno živé umění včetně hudby, je do značné míry opřené o využití nákladných scénických technologií jako je světelná a zvuková aparatura nebo video vybavení. Obracíme se proto na naše diváky a příznivce, aby nám s tím pomohli. My to stejně chystáme primárně pro ně, takže s jejich pomocí bude Vzlet náš společný,“ říká ředitel Vzletu a člen divadla Vosto5 Petr Prokop.

Vedle vlastní produkce by měl Vzlet koprodukovat kulturní projekty, koncerty nejen vážné hudby, festivaly nebo také projekty zaměřené na umělecké vzdělávání. „Vzlet pro nás představuje příležitost posílit statut Vršovic, kde provozujeme naše Kino Pilotů, jako jednoho z pražských center nezávislé kultury. Spojením podobně naladěných partnerů s hlubokou znalostí různých oblastí umění navíc vzniká třaskavá směs umožňující neustálý zrod originálních nápadů a projektů,“ uvedl provozovatel Kina Pilotů Jan Macola. Kampaň na podporu Vzletu startuje ve čtvrtek 12. listopadu zde.

Sdílet článek: