Mezinárodní hudební festival F. L. Věka 2013

Projekt Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka vstupuje do svého třetího ročníku, který se uskuteční v období od 29. září do 17. listopadu 2013 ve třech městech – v Dobrušce, Opočně a Novém Městě nad Metují. Koná se v režii Občanského sdružení MAS POHODA venkova, ve spolupráci s městy daného regionu a neformálním spolkem přátel hudby – Dobrušskou klasikou. Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, hlavním sponzorem festivalu je společnost Servisbal Obaly s.r.o., která v letošním roce slaví dvacet let úspěšného trvání firmy. Záštitu nad letošním ročníkem MHF F. L. Věka převzal pan Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje.

Zahajovacího koncertu se ujme legendární trumpetista a dlouholetý sólo-trumpetista České filharmonie Miroslav Kejmar společně s varhaníkem Alešem Bártou , který v kostele sv. Václava v Dobrušce rozezní barokní varhany z roku 1727. Stane se tak v neděli 29. září v 19:30 h. Součástí koncertu bude i slavnostní předání Ceny MHF F. L. Věka za neobyčejný přínos regionu v oblasti kultury.

V neděli 6. října v 16 hodin bude hostem festivalu špičkové Heroldovo kvarteto v čele s koncertním mistrem Symfonického orchestru Českého rozhlasu Petrem Zdvihalem , koncert se uskuteční v Mariánském kostelíku v Opočně.

Následovat bude galakoncert slavné mezzosopranistky Dagmar Peckové za doprovodu dobrušského rodáka, vyhledávaného korepetitora a klavíristy Prof. Jaroslava Šarouna . Součástí tohoto koncertu, jenž se uskuteční v pondělí 14. října od 19:30 h ve Společenském centru – Kino 70 v Dobrušce, bude i předání ocenění od starosty města panu Jaroslavu Šarounovi za reprezentaci města.

Po roce se na festival opět vrátí recitátor Alfred Strejček , tentokrát s ním vystoupí cembalista a držitel vysokého vyznamenání – francouzského národního řádu umění a literatury Stéphane Béchy. V neděli 20. října od 19.30 h v Klášterním kostele Narození Panny Marie v Novém Městě nad Metují společně představí projekt složený z textů a hudby francouzské historie. Mezi dalšími účinkujícími budou například tenorista Petr Nekoranec , harfistka Jana Boušková , Adam Viktora nebo Iva Kramperová a Barocco sempre giovane .

Sdílet článek: