čtvrtek, 7. červen 2018

Hlavenková nebo Bartoš: Hybatelé rezonance v Anežce

Napsal(a) 

Beata Hlavenková Beata Hlavenková

V koncertní sérii s názvem Hybatelé rezonance se v příští sezoně představí v Anežském klášteře čtyři pianisté různých stylů. Tomáš Kačo a Beata Hlavenková provedou posluchače vlastní tvorbou, na interpretaci hudby od Bacha po Kabeláče se posluchači mohou těšit v případě Jana Bartoše a Iva Kahánka. Firma C. Bechstein připravila cyklus ve spolupráci s Národní galerií v Praze.

Na prvním z večerů 12. listopadu vystoupí klavírista Tomáš Kačo, který má za sebou nedávný úspěch v newyorské Carnegie Hall. Zazní mimo jiné ukázky z jeho nového alba My Home. „Album je o žánrové rozmanitosti, repertoárové otevřenosti, která je také metaforou k tomu co pro mě znamená My Home. Dost bylo předsudků: žánrových i rasových,“ říká Tomáš Kačo. Další z večerů 4. března příštího roku patří Beatě Hlavenkové. Zpívající pianistce, skladatelce, aranžérce a producentce je vlastní žánrová svoboda, opírající se o hluboké povědomí o jazzu, moderní klasické hudbě, popu i písničkářství. Posluchači se mohou těšit na její současnou tvorbu i občasné reminiscence starších nahrávek.

Tomáš Kačo Tomáš Kačo

Program pianisty Jana Bartoše (8. dubna) ocení milovníci děl světových velikánů Schuberta i Beethovena. „Díla, která jsem vybral pro tento recitál, pro mě představují to nejhlubší, co v hudbě kdy vzniklo. Všechny tři skladby mají mnoho společného – vznikly ve stejné době, tzn. v průběhu let 1822–1823,” říká Jan Bartoš. Cyklus uzavře 10. června Ivo Kahánek, v jehož podání zazní díla Johanna Sebastiana Bacha, Miroslava Kabeláče, Leoše Janáčka i Ludwiga Van Beethovena. „V programu se střídají hudební styly, střetává se objektivněji cítěná hudba s vysoce subjektivní a v neposlední řadě se potkává český hudební svět s německým,“ dodává Ivo Kahánek.

Komentáře

Czech English French German Italian Portuguese Spanish

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.