Automatizovaný vzduchový systém: Adámkova Airmachine na MusicOlomouc 2017

Devátý ročník mezinárodního festivalu soudobé hudby MusicOlomouc 2017 se uskuteční ve dnech 2. – 15. října 2017. Na sedmi koncertech a dvou workshopech nabídne současnou českou a světovou hudební tvorbu. Festival vyvrcholí závěrečným koncertem, na němž bude v české premiéře představen hudební nástroj Airmachine Ondřeje Adámka. Během pěti festivalových dní zazní téměř čtyřicet soudobých kompozic, z toho pět ve světové premiéře. Petr Bakla vytvořil dílo pro klarinet/basklarinet, violoncello a klavír pro rakouský PHACE Ensemble, František Chaloupka pro německé kytarové kvarteto Aleph Gitarrenquartett, Marek Keprt pro vokální ansámbl Auditivvokal Dresden, Daniel Skála pro olomoucký Lichtzwang  a rakouský skladatel Klaus Lang komponoval pro švýcarské Two New Duo. Jedná se o první zakázku zahraničnímu skladateli v historii festivalu MusicOlomouc.

Festival zahájí 2. října dvojice klavíristů Miki Skuta a Marek Keprt, kteří v české premiéře provedou kompletní klavírní dílo francouzského spektralisty Tristana Muraila. Téhož večera vystoupí i Aleph Gitarrenquartett interpretující současnou českou a zahraniční tvorbu pro klasickou kytaru. Dalším německým ansámblem na programu je osmičlenný vokální Auditivvokal Dresden, který vystoupí pod vedením dirigenta O. Katzera v doprovodu flétny a violoncella.

Olomoucký ansámbl Lichtzwang, který měl na loňském ročníku MusicOlomouc svou premiéru, letos ke spolupráci přizval maďarskou klavíristku Nóru Füzi. V nejširším obsazení se představí 8. října v premiérované skladbě Daniela Skály pro trubku, violoncello, klavír, cimbál a theremin. Tentýž den se uskuteční vystoupení Two New Duo, na jehož programu jsou soudobé kompozice pro violoncello a trombon poslední dekády. Mimořádný interpretační zážitek slibuje předposlední koncert 9. října, kdy v podání jednoho z nejaktivnějších rakouských ansámblů nové hudby PHACE ensemble zazní skladby pro klarinet/basklarinet, housle, violoncello a klavír.

Nejrozsáhlejší akcí a očekávaným vrcholem festivalu bude závěrečný koncert, na němž se v české premiéře představí unikátní nástroj Airmachine, který vytvořil český skladatel a dirigent Ondřej Adámek. Jedná se o automatizovaný vzduchový systém rytmicky pracující se zvukem nejrůznějších připojených dechových nástrojů, nafukovacích předmětů, vysavačů, hadic a trubek. Kromě zvukového má tak i výrazný vizuální efekt. Pod taktovkou Adámka zazní jeho Conséquences particulièrement blanches ou noiresSinuous voices. Po sólové skladbě tento nástroj doprovodí ansámbl Prague Modern.

Sdílet článek: