sobota, 5. říjen 2002

Karel Ančerl - Gold Edition (Volume 5): Igor Stravinskij: Petruška, Svěcení jara - Igor Stravinskij

Napsal(a) 

booklet booklet
Stravinského burleskní scény Petruška a obrazy z pohanské Rusi Svěcení jara jsou dalšími tituly Ančerlova "ruského" katalogu. Obě nahrávky jsou uznávány za jedny z vrcholů dirigentovy diskografie, samozřejmě právem. Je třeba však dodat, že zasvěcený Ančerlův výklad, fascinující dokonalým rytmickým a technickým zvládnutím partitury celým orchestrem, na základě věcného, možná pro někoho strohého výrazu nemusí být každému blízký. Každopádně zde neuslyšíte takovou ohnivost a živočišnost jako u nahrávek Soltiho, Rožděstvenského nebo Markevitche. Nicméně myslím, že pohádkový Petruška a rytmicky sugestivní Svěcení jara s pestrou zvukovou mozaikou fantasticky hrajících jednotlivých nástrojů bude zážitkem i pro vás.

Vydavatel: Supraphon

Stopáž: 67:05

Nahráli: Česká filharmonie, Karel Ančerl

Body: 6 z 6 - tip Harmonie

Luboš Stehlík

Narodil se 20. dubna 1957 v Pardubicích. Housle a zpěv studoval na Konzervatoři pro mládež s vadami zraku v Praze. V témže městě absolvoval obor Hudební věda na FF UK. Do pracovního procesu vstoupil ještě před vysokou školou ročním pobytem v Pěveckém sboru AUS. Po skončení hudební vědy, kde jeho diplomovou práci vedl Petr Eben, nastoupil coby redakční benjamínek v roce 1984 v nakladatelství Editio Supraphon – oddělení knih o hudbě,  kde redigoval ledacos, od Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby až po Cimrmana v říši hudby. Po roce 1989 působil několik let v Pěveckém sboru Českého rozhlasu. Po jeho  vymazání z českého hudebního života se stal v roce 1994  nejdříve redaktorem a poté šéfredaktorem časopisu Harmonie, který se brzy stal nejlepším tištěným hudebním médiem České republiky. Je partnerem nejlepší manželky ze všech, otcem tří dětí a dědečkem raději nespecifikovaného počtu vnoučat.

Komentáře

Czech English French German Italian Portuguese Spanish

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.