čtvrtek, 22. leden 2009

Hradišťan v Rudolfinu

Napsal(a) 

Pražský filharmonický sbor měl v této sezoně pěkný nápad sdílet svůj acapellový koncertní cyklus v Rudolfinu s dalšími vokálními soubory. Po Spirituál kvintetu to byl (13. 4.) Hradišťan . Dvořákovu síň pomohla oblíbená jihomoravská cimbálovka známá autorskou tvorbou Jiřího Pavlici spolehlivě vyprodat. Krom toho byl společný program jedinečným dramaturgickým činem. Sbor sám, vedený Lukášem Vasilkem k charakteristicky velkému a čistému zvuku, připomněl nezaměnitelným způsobem, tak, jak to umí, Moravské dvojzpěvy v Janáčkově aranžmá pro smíšené obsazení a dvě z balad Vítězslava Nováka. Hradišťan přispěl krásným pásmem vlastních aranžmá básnických textů – hudbou se zvláštní melodikou, instrumentací a čistou poetikou, která dokáže specificky chytit za srdce. Originálním nápadem pak bylo spojení obou subjektů pro Čtyři písně o Marii od Martinů. Stejné lidové texty zazněly v jeho zpracování i v původní folklorní podobě – a byla to kombinace zajímavá, milá a působivá. Bonusem byla pak závěrečná Pavlicova píseň, kdy se velký sbor naopak připojil k vokálům Hradišťanu. Celkově výjimečný zážitek!

Petr Veber

Novinář, hudební a operní kritik, autor textů o hudbě a hudebnících, absolvent hudební vědy na Karlově univerzitě. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 byl pak deset let v Českém rozhlase vedoucím hudební redakce stanice Vltava. Je jedním z průvodců vysíláním stanice D dur. Spolupracovníkem Harmonie se stal hned v počátcích existence časopisu. Přispíval a přispívá také do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života. Nejenže za ní rád cestuje, ale také ji ještě stále rád poslouchá.

Komentáře

Czech English French German Italian Portuguese Spanish

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.