Žižkov Meets Jazz 2011

Ve dnech 25. a 26. 11. 2011 proběhne v Paláci Akropolis již devátý ročník tradičního festivalu ŽIŽKOV MEETS JAZZ, který pořádá Městská část Praha 3 spolu s Junior klubem Na Chmelnici. Koncerty proběhnou jako obvykle jak ve Velkém sále, tak na Malé scéně. Začátek je v 19:00 hodin, hudbu si můžete užít až do 23.00 hodin.

Pátek 25. 11. 2011 se nese v duchu současného moderního jazzu. Jeden z nejuznávanějších českých saxofonistů Luboš Soukup na festival přiveze své skandinávské kolegy, aby jako LUBOŠ SOUKUP JAZZ QUARTET (CZ/N/DK/S) netradičním způsobem propojili skandinávský a středoevropský přístup k jazzové hudbě. Soubor interpretuje nové kompozice Luboše Soukupa. Španělský temperament budeme naopak moci sledovat u ALBERT VILA QUARTETU (E / CZ) kytaristy Alberta Vily, který na festivalu představí s českými muzikanty představí své nové album Tactile. Můžeme se těšit na skladby, které oscilují mezi intimní polohou a energickou výbušnou směsí, mezi melodikou a rytmickou smrští. Páteční večer vystoupí ještě další hvězda českého jazzu – NAJPONK TRIO. Najponk, vlastním jménem Jan Knop (1972) je označován jako „výrazný pianistický typ muzikanta, který vedle svého talentu má v sobě i vzácné, přirozené cítění swingového rytmu a bluesové nálady“. Je držitelem ceny Anděl za rok 2010 v žánru jazz & blues.

Sobota 26. 11. 2011 přiláká na festival především vyznavače bluesové nálady. V rámci mezinárodního projektu BLUES TRAIN zde vystoupí berlínská kytaristka Barbara Jungfer. Barbara Jungfer je vynikající kytaristkou a skladatelkou na jazzové a bluesové scéně. Několik let působila v triu spolu s Wolfgangem Roggenkampfem a s Christophem Schlemmerem. Po několika letech vystoupí v rámci Europa Blues Train festivalu v Praze opět v triu, tentokrát s Janem Kořínkem a Martinem Novákem. Jan Kořínek je známý klavírní hudebník, jehož schopnosti často využívají renomovaní hudebníci české i slovenské hudební scény. Společně s Barbarou Jungfer a bubeníkem Martinem Novákem jistě posluchače nadchne. Další mezinárodní kapelou bude Wayne Grajeda‘s Band in Blue – Wayne Grajeda je vášnivý zpěvák a textař. Se svými hudebními zastávkami v Los Angeles, Londýně a Berlíně se Wayne Grajeda představuje inteligentními a melodickými rockovými skladbami. Grajedovu mezinárodní kapelu tvoří zkušení hudebníci Dirk Morning (bicí), Thomas Hope (basa), kytarista Rob Dietze. Vokální partnerkou Wayna je Silvie Christoph.

Českou republiku budou na festivalu v bluesovou sobotu reprezentovat Lukáš Martinek & Private Earthquake a Sisa Feher Collaboration. Lukáš Martinek & Private Earthquake je trio mladých, ale nesmírně zkušených muzikantů v čele s geniálním kytaristou Lukášem Martinkem. Sisa Fehérová (21) je jednou z vycházejících hvězd z Košic s velmi výrazným hlasem. Právem získala cenu za nejlepší sólový výstup v soutěži Jazzový talent 2009 v pražském Jazz Docku. Na Žižkov meets Jazz se spolu s ní představí Tomáš Fuchs (kytara), Martin Linhart (bicí) a Miloš Klápšte (kontrabas).

Sdílet článek: