Václav Hudeček zahraje na Koncertech pro varhany 2015

Benefiční “Koncerty pro varhany“ v Husově sboru v Dobrušce se konají pod záštitou Ministerstva kultury ČR a vystoupí na nich houslista Václav Hudeček, kytarista Lubomír Brabec, varhaník Jaroslav Tůma, herec Josef Somr a další. Výtěžek ze vstupného bude použit na generální opravu secesních varhan v Husově sboru v Dobrušce.

Generální oprava varhan v Husově sboru (CČSH) v Dobrušce zprovozní unikátní nástroj, který je mnoho let mimo provoz a nadále chátrá. Jedná se o jediné secesní varhany s pneumatickou trakturou v okolí a současně o největší varhany v Dobrušce. Byly postaveny renovovanou německou firmou Schuster & Sohn roku 1904, po válce byly zachráněny ze zničeného kostela v Sudetech a převezeny do Dobrušky. Zprovozněny by měly být letos, v roce 600. výročí upálení Mistra Jana Husa (1415).

V rámci Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka zde v minulém roce vystoupil vynikající Prague Cello Quartet. Koncertu se zúčastnili také Pavel Pechanec (biskup Královéhradecké diecéze CČSH) a paní farářka Erika Oubrechtová. Náklady na opravu varhan budou činit téměř 700.000,- Kč, proto byla vyhlášena sbírka, případní dárci mohou své příspěvky zasílat na konto 1241375369/0800 konstantní symbol 414.

Koncerty pro varhany v Husově sboru v Dobrušce, vždy v 19 hodin

Neděle 22. března 2015
Josef Somr – recitace, Jaroslav Tůma – hammerklavier, Dobrušské žesťové sdružení 

Neděle 24. května 2015 
Lubomír Brabec – kytara, Ženský pěvecký sbor Vlasta

Sobota 30. května 2015 
Václav Hudeček – housle, spoluúčinkující v jednání

Sdílet článek: