Strašné, nebo strašně krásné. Ensemble Terrible zahraje v Collbence 1704

Progresivnní soubor hudebníků a skladatelů z Hudební a taneční fakulty AMU zahraje 6. 4. 2017 české a zahraniční premiéry ve sluji Collbenka 1704, novém industriálním domově barokního orchestru Collegium 1704. Jako hosté vystoupí s ansámblem britové John Kenny (trombón, carnyx) a Mathew Fairclough (live electronics). Vedle improvizace na 2000 let starý keltský roh carnyx, jehož je J. Kenny prvním novodobým hráčem, spolu zahrají skladbu Lifeline, jejíž integrální součástí je videoprojekce.

Na koncertě dále zazní smyčcové Orion Trio Martina Klusáka, smyčcový kvintet Stanislava Pristáše, skladba Culmination Jakuba Rataje vytvořená pro festival Contempuls a nová skladba psaná přímo pro hosta večera od Jana Rösnera. Poprvé bude dirigovat ansámbl  Josef ŠtefanEnsemble Terrible jehož středem zájmu je hudba 21. století, se poprvé uvedl na podzim 2015 koncertem v MeetFactory. Zatím největším úspěchem ansámblu bylo pozvání k vystoupení na pražském festivalu soudobé hudby Contempuls. V listopadu 2017 se ansámbl představil v rámci nové platformy Contempuls Lab s francouzským fagotistou Pascalem Galloisem, členem legendárního Ensemble Itercontemporain.

[spvideo]https://www.youtube.com/watch?v=03QhfbasbLY[/spvideo]

Ansámbl vedou mladí skladatelé Jakub Rataj, dvojitý vítěz ceny Nuberg (2014, 2015) a mj. také autor hudby k dokumentu Nebezpečný svět Rajka Dolečka, Jan Ryant Dřízal, vítěz skladatelské soutěže České filharmonie, a dirigent Marek Šedivý, debudant Pražského jara a nyní šéfdirigent Slezské opery v Opavě. „ET se snaží přenést soudobou klasickou hudbu spojenou s akademickým prostředím do přístupnějšího prostředí a oslovuje jak odbornou veřejnost, tak i náhodná seskupení lidí s otevřenou myslí. Tak jako zvuk přirozeně tvoří sinusoidu, soubor neaspiruje k dosahování pouhých bodů amplitud, z kterých se stává mrtvá konstanta. Odmítá rozdělení žánrů na vysoké a nízké, dobré a špatné. To, co se teď může zdát jako strašné – terrible se záhy může stát strašně krásným, nebo také ne,“ charakterizuje sám sebe ansámbl.

Sdílet článek: