„Nevěřím v mýtus o spravedlivém sítu času.“ Václav Luks o nové sezoně Collegia 1704.

Právě začínající koncertní sezona Collegia 1704 přinese několik novinek. Ansámbl zavede posluchače do nového sálu, představí novodobou premiéru díla, které na znovuuvedení čekalo přes 250 let a do svého programu nově zařadí koncertní provedení opery, slavné Purcellovy Dido and Aeneas.

Collegium 1704 rozšiřuje místo svého působení o unikátní prostor gotického kostela sv. Anny – Pražské křižovatky, což ve spojení s prostředím Rudolfina umožní představit publiku různorodou škálu programů. I nadále se dramaturgie cyklu vedle uvádění stěženích děl repertoáru 17. a 18. století věnuje i méně známým kapitolám dějin hudby. „Nevěřím v mýtus o spravedlivém sítu času, které má oddělovat zrno od plev a ponechávat pro budoucí generace pouze to kvalitní. Dějiny jsou zapeklitým soukolím, ve kterém mohou být díky změnám dobového vkusu, politických poměrů a společenské poptávky rozemlety na prach celé fascinující kapitoly dějin umění,“ říká ke své motivaci objevování staro-nového Václav Luks.

Jako příklad tohoto dějinného paradoxu mohou sloužit jména učitele a žáka Alessandra Scarlattiho a Johanna Adolpha Hasseho, autorů v programech listopadového a únorového koncertu. „Když jsem se seznámil s hudbou Hasseho oratoria Santa Elena al Calvario, byl jsem fascinován její dramatickou krásou a melodickou invencí. Je nepochopitelné, že na svoje znovuobjevení muselo toto dílo čekat více než 250 let,“ podotýká k programu listopadového koncertu Václav Luks.

Collegium 1704, foto Petra Hajská

Sezóna zahájí dvojím koncertem v kostele sv. Anny – Pražské křižovatce 21. a 22. října, na kterém zazní jedno z nejlíbeznějších barokních děl, Monteverdiho Mariánské nešpory, na který nyní zbývají poslední vstupenky. Již tradičním vyvrcholením cyklu pak budou Vánoční a Velikonoční koncerty v Rudolfinu, zachován zůstává i oblíbený Silvestrovský koncert, který bude letos proveden hned dvakrát, aby byl uspokojen každoroční masivní zájem publika. Na koncertě 15. prosince vystoupí v Händelově kantátě Donna, che in ciel HWV 233 mezzosopranistka světového věhlasu, Ann Hallenberg. Silvestr bude věnován světským kantátám J. S. Bacha a na programu velikonočního koncertu pak velkolepý Händelův Mesiáš. Novinkou nadcházející sezóny pak bude koncertní provedení opery: tradice bude zahájena ikonickým zpracováním Vergiliova dramatu Dido and Aeneas Henryho Purcella.

Sdílet článek: