MUSICA ORBIS 2013

Koncertní cyklus prestižních zahraničních souborů, tvořených mladými umělci, se uskuteční v Praze od března do července 2013. Představí se symfonický orchestr z Japonska, dva orchestry mladých umělců z USA a závěrečný koncert bude patřit smíšenému sboru ze Skotska. Koncerty proběhnou ve dvou nejkrásnějších pražských koncertních sálech, Dvořákově síni Rudolfina a Smetanově síni Obecního domu.

Na prvním koncertě 16. 3. 2013 zazní díla Ferdinanda Hérolda, Edvarda Griega a Antonína Dvořáka a vystoupí na něm Doshisha University Orchestra, těleso tvořené 160 studenty, kteří převážně navštěvují Doshisha University v Kjótu. Tato univerzita byla založena v roce 1875 a je jednou z prestižních křesťanských škol v Japonsku. Orchestr působí především v Kyoto City, jednom z nejstarších japonských měst s bohatou historií. I orchestr se může pochlubit dlouhou historií, první koncert byl uveden v roce 1925 a zájem o orchestr projevila i japonská císařská rodina, která navštívila 14. pravidelný koncert.

Posláním orchestru mladých hráčů je rozvíjet u svých členů hudební dovednosti a také nadšení a lásku k hudbě. Na svých koncertech Doshisha University Orchestra vždy usiluje o to, aby se hudba dotkla citů lidí a představení bylo plné energie.

Orchestr kromě domácí koncertní činnosti vyjíždí i na zahraniční turné. Mladí hráči potěšili publikum ve Spojených státech, Německu, České republice a Maďarsku. Výkony byly vždy výborně přijaty. V roce 2012, byl orchestr pozván k účasti na mezinárodním hudebním festivalu pořádaném v městě Kanazawa, kde byla s bouřlivým aplausem přijata jejich interpretace Čajkovského 5. symfonie. Doshisha University Orchestra pravidelně koncertuje v prestižní Symphony Hall v Osace, spolupracuje s dalšími japonskými orchestry (např. Rikkyo University Symphony Orchestra z Tokia) a sbory. Doshisha University Orchestra oslaví v tomto roce 88. výročí. Do Prahy přijíždí orchestr s dirigentem Hiroyuki Odanem.

Sdílet článek: