LÉTO V OPEŘE A VERDI FESTIVAL 2013

Ani v letošním roce nebude chybět v programu Opery Národního divadla tradiční Verdi festival, který letos – v roce 200. výročí skladatelova narození, změní výrazně oproti předchozím ročníkům svoji tvář. Na rozdíl od předchozích dvou dekád se festival prodlouží na celý měsíc a poprvé v historii rozšíří svoji působnost kromě Státní opery i na scénu Národního divadla. V rámci festivalu jsou pro milovníky Verdiho děl nachystány například obnovené premiéry oper Aida a La traviata nebo koncert Verdi Gala. Sérii dvaceti představení, při kterých se představí i hostující Slovenské národní divadlo, zakončí premiéra inscenace Simon Boccanegra v režii Davida Pountneyho a hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka.

Navázání na 20 let dlouhou tradicí Verdi festivalu a jeho rozšíření na další scény Opery Národního divadla považuji za důstojnou oslavu nejslavnějšího operního skladatele,“ komentuje změnu formátu šéfdirigent Opery Jaroslav Kyzlink. „Program festivalu, který obsahuje hned dvě obnovené premiéry, výjimečný koncert složený z nejpopulárnějších i méně známých mistrových děl a velkou premiéru díla Simon Boccanegra, kterou Národní divadlo uvádí teprve podruhé ve své historii, jistě ocení nejen milovníci Verdiho, ale všichni příznivci opery, “ dodává Kyzlink.

I když první představení Verdi festivalu, kterým je obnovená premiéra inscenace La traviata na scéně Státní opery, se uskuteční 30. srpna 2013, Opera Národního divadla začíná sezonu 2013/2014 o týden dříve. Prvním jevištěm, které v příštím divadelním roce zahájí svůj operní provoz, bude Stavovské divadlo, které již 23. srpna 2013 uvede Mozartovu operu Don Giovanni . Následně pak také sérií pěti představení ožije jeviště a podzemí Národního divadla, kde Opera uvede rodinnou expedici Marka Ivanoviće a bratrů Formanových Čarokraj .

Sdílet článek: