Festival Janáček Brno získal International Opera Award 2019

V konkurenci dalších pěti světových festivalů včera obstál Janáček Brno a získal ocenění International Opera Award 2019 v kategorii Festival. Na pravidelném slavnostním předávání v Londýně jej převzali ředitel brněnského Národního divadla Martin Glaser a umělecký šéf brněnské opery Jiří Heřman.

Národní divadlo Brno se tím se svým festivalem dostává do společnosti těch nejlepších umělců a souborů z celého operního světa. Po pouhých 6. ročnících festivalu je to až neuvěřitelný úspěch…“ řekl Martin Glaser.

Mezi nominovanými v kategorii festival byl letos také italský Festival della Valle d’Itria, který se zaměřuje především na menší a dosud nepublikovaná díla, nebo letní festival Garsington Opera, známý díky krásnému prostředí Wormsley Parku, v němž se pravidelně koná. Letní outdoorový festival je i Opera Holland Park v západním Londýně, který se proslavil mimo jiné díky filmu Woodyho Allena You Will Meet a Tall Dark Stranger (Poznáš muže svých snů). Newyorský Prototype Festival, další nominovaný festival, se zaměřuje především na současnou hudbu, stejně jako německé Ruhrtriennale.

Z předávání cen, foto Chris Christodoulou

Šestý ročník vítězného festivalu Janáček Brno byl vloni rekordní svou návštěvností (13 278 platících diváků z více než 30 zemí) a úspěšnou zahajovací produkci Příhod lišky Bystroušky mohli sledovat díky přenosu na Opera Vision diváci po celém světě (naši recenzi můžete číst zde). Mimochodem Janáčkovo jméno znělo i v nominacích na ocenění v kategorii New Production (Nová produkce). V ní se objevila Barberova Vanessa z Glyndebourne (dirigoval Jakub Hrůša), Brittenova Gloriana z Teatro Real, Janáčkova Jenůfa dirigovaná Tomášem Netopilem (Dutch National Opera), Verdiho La traviata z Champs-Elysées, Tristan a Isolda (Staatsoper Berlin) a konečně vítězná inscenace Janáčkova Z mrtvého domu Krzysztofa Warlikowského, kterou uvedl Royal Opera House.

Sdílet článek: