Čínská mládež poprvé v Praze: Musica Orbis 2018

1. srpna se ve Dvořákově síni Rudolfina pražskému publiku poprvé představí čínský mládežnický orchestr Guangzhou Symphony Youth Orchestra, který s sebou přiveze sólisty reprezentující dvě generace čínských umělců. Houslista Can Gao v loňském roce debutoval s Berlínskou filharmonií, violoncellista Jian Wang pravidelně vystupuje s předními orchestry a na svém kontě má řadu nahrávek pro Deutsche Grammophon.

Guangzhou Symphony Youth Orchestra byl založen před sedmi lety jako první mládežnický orchestr v Číně působící přímo pod vedením profesionálního symfonického orchestru. V roce 2015 se představil na prestižním festivalu mládežnických orchestrů Young Euro Classic v berlínském Konzerthausu a o rok později s tímto orchestrem poprvé vystoupil skladatel a dirigent Tan Dun. S orchestrem spolupracovali mimo jiné klavírista Lang Lang a houslista Maxim Vengerov.

Orchestr vystoupí v Praze v rámci cyklu mládežnických ansámblů Musica Orbis 2018 a pod vedením dirigentky Jing Huan představí program propojující západní a východní tradici. Kromě skladeb Dmitrije Šostakoviče či Manuela de Fally tak zazní také kompozice čínské skladatelky Chen Yi. Na dalších koncertech cyklu Musica Orbis 2018 vystoupí americký Three Rivers Young Peoples Orchestra, který přednese mimo jiné Dvořákovu osmou symfonii, a turecký Turkish National Youth Philharmonic Orchestra s hudbou Bernsteina a Prokofjeva.

Sdílet článek: