Kuchyňská revue i komorní Rusalka – já půjdu na všechno!

S Kasparem Zehnderem a Josefem Špačkem o Českých snech

Ptáte se, co si nenechám z „Českých snů v Bielu“ ujít? Já půjdu na všechno! Bydlím sice sotva 30 km od Bielu, ale přesto jsem si tam na celou dobu trvání akce zarezervoval pokoj v hotelu, aby mi nic neuteklo,“ těší se šéfdirigent Sinfonie Orchester Biel Solothurn Kaspar Zehnder na mimořádnou oslavu české kultury, která proběhne v koncertních, výstavních a projekčních sálech švýcarského města Biel od čtvrtka 30. října do neděle 2. listopadu 2014.

Projekt České sny 2014 společně s Theater Orchester Biel Solothurn (TOBS) připravil bohatý hudební program doprovázený dlouhou řadou mimohudebních prezentací: „častním se muzikologického sympozia o české hudbě 20. století“, pokračuje Zehnder. „Velmi palčivou otázkou pro mě zůstává, proč česká hudba doznala po Dvořákovi a Janáčkovi tak dramatického úpadku, ačkoli byla po celou dlouhou dobu od Zelenky a Bibera řazena mezi ty nejlepší. Potom ochutnám moravská vína, půjdu na komorní koncerty Josefa Špačka i našich místních umělců, kteří zahrají Kuchyňskou revue B. Martinů. Poslechnu si koncerty OK Percussion Duo, podívám se se svým synem na dětské filmy, nechám se inspirovat filmovým zpracováním Rusalky a nakonec za doprovodu Melody Makers vyvedu na parket svou ženu,“ vypočítává Kaspar Zehnder pestrou programovou náplň „Českých snů v Bielu“. Lze totiž vybírat z koncertů klasické i folklorní hudby, přichystána je premiéra operní inscenace, muzikologická pódiová diskuse, výstavy, projekce pro děti i dospělé, turistická prezentace ČR, komentovaná degustace moravských vín či swingový taneční koncert, a to vše v pěti atraktivních lokalitách bielského centra.

Středobodem tohoto svátku české kultury je světová premiéra pro tuto příležitost vytvořené komorní verze Dvořákovy Rusalky: „Jsem s úpravou mimořádně spokojen. Její autor Marián Lejava respektuje barvy a zvláštní instrumentaci Dvořákovy partitury. Nevytvořil verzi pro komorní orchestr, stále jde o velký orchestr, ale o transparentnější, jemnější a také křehčí. Věřím, že se tato komorní verze bude velmi často uvádět.“

„Chtěli jsme u příležitosti nové produkce Rusalky zorganizovat něco skutečně speciálního, a proto se zrodily ,České sny v Bielu´. České sny a já navíc tvoříme osvědčený pár, prověřený již vícekrát na festivalu Murten Classics či v Centru Paula Klee v Bernu, dokonce jsem byl několikrát jejich součástí i jako interpret,“ vysvětluje Zehnder. „Není náhoda, že moje první premiéra v TOBS je právě Rusalka, ve Švýcarsku stále velmi zřídka uváděná. Stále zdůrazňuji, že jsem hotov kdykoli a kdekoli se angažovat v uvádění české hudby,“ uzavírá Zehnder, jeden z mála zahraničních umělců proslulých hlubokou obeznámeností s tvorbou našich skladatelů i se současným vývojem naší hudební scény, známý českému publiku především ze svého působení v roli šéfdirigenta u PKF-Prague Philharmonia.

Josef ŠpačekSlavnostní zahájení celé události proběhne ve čtvrtek 30. října 2014 od 19:30; v prostorách Logensaal Biel vystoupí rezidenční umělec Českých snů 2014, fenomenální houslista a koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček, který za doprovodu klavíristy Miroslava Sekery přednese atraktivní program nazvaný „Mistři české houslové školy“. „Ve Švýcarsku jsem vystupoval již několikrát a v různých uskupeních, nicméně v Bielu půjde o můj první recitálový program,“ zve publikum Josef Špaček. V rámci letošních Českých snů vystoupil na Slovensku, Bulharsku, Polsku, Německu, Francii, Belgii a samozřejmě v ČR. „Například Bulharsko pro mě byla velmi zajímavá destinace. Nikdy jsem tak daleko na východě Evropy nebyl. Koncerty Českých snů, které doposud proběhly, předčily má očekávání. Žádného projektu podobného charakteru, jako mají České sny, jsem se doposud nikdy neúčastnil, je to pro mě příjemná a nezapomenutelná zkušenost“. 

„České sny v Bielu“ jsou nejvýznamnější součástí celoevropského projektu České sny věnovaného propagaci české hudby a českých interpretů v evropských regionech. Patrony Českých snů jsou Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle, záštitu nad jejich letošním ročníkem převzal ministr zahraničních věcí ČR. Celou tuto rozsáhlou a významnou akci by nebylo možno realizovat bez spolupráce a podpory TOBS, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva zahraničích věcí ČR, Roku české hudby 2014, sítě Českých center, agentury CzechTourism, Národního filmového archivu a Země pohádek.

Sdílet článek: