pondělí, 10. červenec 2006

Šarmantní klasicismus

Napsal(a) 

Americký dirigent Leonard Slatkin předvedl bravurní dirigentské umění 8. 2. se Symfonickým orchestrem FOK v méně známém a ne právě efektním klasicizujícím repertoáru. V úvodní Mesiaenově skladbě Mozartův úsměv , která je jeho vůbec posledním orchestrálním dílem, není po hudební stránce nic zvlášť novátorského, ale ani specificky mozartovského. Je zajímavě instrumentovaná, ale nejeden posluchač asi ocenil hlavně to, že skladba je (asi desetkrát) kratší než Turangalíla nebo Od kaňonů ke hvězdám. Za pozornost ovšem stojí to, s jakým osobním šarmem, rytmickou přesností a nadhledem Slatkin s FOK provedl Haydna i Brahmse. Jasně se také ukázalo, jak vtipně jsou pro orchestr napsané ranější Haydnovy symfonie (zazněla Symfonie č. 67 F dur ). Jistě si lze představit vybroušenější zvuk, ale i tak to byla živá, příjemně plynoucí hudba a haydnovsky pečlivá skladatelská práce. Brahmsova Serenáda č. 1 D dur v druhé polovině koncertu je velkorysá, téměř padesátiminutová pětivětá skladba. Slatkin zaujal už tím, že ji dirigoval zpaměti a spíš jako "komorní dílo pro velký orchestr". Dařila se nenápadná gradace jednotlivých vět, hornová či klarinetová sóla; provedení mělo soustředěnou, vlídně romantickou atmosféru. I v tak klasickém repertoáru se dá udělat malá show po vzoru jazzových klubů: po jednom dvojitém sóle vytáhl Slatkin z kapsy pár bankovek a rovnou odměnil oba orchestrální hráče... Celkově to byl neobyčejně sympatický koncert, hlavně pro ten neokázalý a poctivý kus dobré muziky.

Jindřich Bálek

Od roku 2004 pracuje v Českém rozhlase, z toho deset let v Redakci kulturní publicistiky a od roku 2014 v Redakci vážné hudby. Zabývá se hudební dramaturgií, kritikou i publicistikou. Pochází z Teplic, kde vystudoval gymnázium; je absolventem Institutu základů vzdělanosti UK, a oboru filosofie na FF UK v Praze.

Komentáře

Czech English French German Italian Portuguese Spanish

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.