neděle, 16. srpen 2009

Virtuózní Jakub Hrůša

Napsal(a) 

Nevím, zda a nakolik mohou být dirigenti považováni za virtuosy ve svém oboru. Přesto pro mne byl další z řady abonentních koncertů Filharmonie Brno v Janáčkově divadle (3. 4.) fascinující přehlídkou dirigentské virtuozity Jakuba Hrůši , který postupně dozrává ve výjimečnou uměleckou osobnost. Na pohled ladná gesta se u něj snoubí s naprostou účelností a s jejich pomocí pak doslova formuje orchestr podle své vize. Je zajímavé, že i v akusticky mdlých prostorách divadelního sálu zní filharmonie pod jeho rukama kompaktně, v plném a přitom vyrovnaném zvuku, což není zrovna běžným jevem. V úvodním Honeggerově Pacificu 231 dokázal Hrůša úspěšně udržet na uzdě rytmickou souhru všech soukolí rozjíždějící se lokomotivy, v závěrečných Stravinského čtyřech burleskních scénách z Petrušky naopak u orchestru probudil nespoutanost celého komického námětu. V obou případech to však bylo především pohrávání si s paletou nástrojových barev, jež vyznění propůjčilo osobité kouzlo. Za náhle onemocnělého violoncellistu Johannesa Mosera, který měl přednést 1. violoncellový koncert Bohuslava Martinů, pohotově zaskočil mladý český houslista Roman Patočka s Dvořákovým Koncertem a moll . Kulatý a jemný tón jeho houslí se skvěle hodí pro Dvořákovu hudbu. Patočkovo podání bylo vynikající, i když ve výrazu poněkud uměřené. Zejména finální věta mohla být o něco brisknější a odvázanější. Orchestr s Jakubem Hrůšou pak sólistovi obstarali citlivý doprovod. Celý večer byl pro posluchače jistě mimořádným zážitkem. Škoda jen, že tak dobré výkony neslýcháme na koncertech Filharmonie Brno častěji.

Komentáře

Harmonie vychází za podpory

Ministerstvo kultury ČRNadace Český hudební fondNadace Leoše JanáčkaNadace Bohuslava Martinů

 

Naši partneři

Muzikus - magazín nejen pro muzikantyAlterecho - platforma pro současnou hudební kulturu

Chcete inzerovat? Máte dotaz?

+420 266 311 700

Novinky emailem

csenfrdeitptes

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.