Ivo Kahánek a Jakub Hrůša provedou s Bamberskými symfoniky české klavírní koncerty

Klavírista Ivo Kahánek a dirigent Jakub Hrůša, který již tři roky vede Bamberger Symphoniker, opět 18. a 19. ledna 2019 spojí své síly. Ve svém domovském sídle přednesou Bamberští symfonikové spolu s Ivo Kahánkem Koncert pro klavír a orchestr č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů. Zároveň tak dokončí nahrávací projekt: Supraphon vydá Koncert pro klavír a orchestr g moll Antonína Dvořáka a právě čtvrtý koncert pro klavír a orchestr Bohuslava Martinů. Společné CD vyjde na podzim letošního roku.

Ivo Kahánka a Jakuba Hrůšu pojí mnohaleté přátelství i umělecké souznění. „Nejen že si rozumíme hudebně i lidsky, ale vždy znovu mne překvapí, jak tvořivě a přitom profesionálně dokonale orchestry pod Jakubem hrají,“ říká Ivo Kahánek. „Nedělá totiž rozdíl mezi symfonií a „pouhým doprovodem“, naopak jde vždy umělecky až na hranu možného, což je pro mne úžasně přitažlivé a motivující. On je prostě člověk, kterému chcete hudbou sdělit něco, co ještě nikomu před ním!

Ivo Kahánek již s klavírním koncertem Inkantace slavil úspěchy i na mezinárodním poli, například za doprovodu BBC Symphony Orchestra na BBC Proms pod vedením Jiřího Bělohlávka nebo s Berlínskou filharmonií, s níž vystoupil pod taktovkou Sira Simona Rattla. V lednu 2018 získal za jeho provedení za doprovodu Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo pod taktovkou Jeana Deroyera na mezinárodním festivalu Printemps des Arts de Monte Carlo cenu Classic Prague Award v kategorii Sólistický výkon.

Sdílet článek: