Normální je zaměřit se na tvorbu své doby: Blíží se Ostravské dny 2019

Od 12. do 31. srpna se budou v Ostravě opět setkávat tvůrci a posluchači nové hudby. Na bienále Ostravské dny letos zavítá americko-izraelská skladatelka Chaya Czernowin nebo rakouský autor Bernhard Lang. „Normální prostředí, a to nejen v hudbě, je to, které se primárně zaměřuje na tvorbu své doby. Tak jak tomu vždy v minulosti bylo. Toto je tedy koncept Ostravských dnů: změnit alespoň na tři týdny ‚nenormální‘ hudební situaci, což je ta, která nás běžně obklopuje, na situaci ‚normální‘,“ říká ředitel festivalu Petr Kotík.

Kromě festivalového programu nabízí festival pravidelně mladým skladatelům možnost zúčastnit se jako rezident, pracovat se zkušenými autory a slyšet svoje skladby v podání jak rezidenčních orchestrů a sboru (Ostravská banda, ONO / Ostrava New Orchestra, Canticum Ostrava), tak hostující sólisty a ansámbly. „Ostravské dny mi změnily život. Nepředpojatost jejich dramaturgie umožňuje koexistenci naprosto nesourodých stylů, a to klidně v rámci jednoho dne (nebo dokonce koncertu). Pozornost věnovaná multimédiím, opeře, instalacím či improvizaci plní jedinečnou funkci: vyobrazuje šíři a bohatost současného hudebního světa,“ říká Ian Mikyska, jeden z minulých rezidentů Ostravských dní.

 

Tým Ostravského centra nové hudby vybral letos na základě zaslaných partitur 35 rezidentů z celkem 13 zemí. Kromě Christiana Wolffa z „neworské školy“ bude letos v Ostravě s mladými skladateli / rezidenty pracovat ještě 15 lektorů, například americko-izraelská skladatelka, profesorka Harvardovy univerzity Chaya Czernowin, klavírista a skladatel Frederic Rzewski, Miroslav Srnka, Petr Bakla nebo Bernhard Lang či Isabel Mundry. Ti všichni budou také součástí programu Institutu, který sestává ze skupinových i individuálních setkání nebo prezentací vlastních děl.

Také letos budou mezi rezidenty posluchači nebo absolventi škol z Evropy i ze zámoří: Manhattan School of Music, vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst, londýnské konzervatoře Trinity Laban nebo Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Mezi českými rezidenty je například skladatelka a akordeonistka Lucie Vítková nebo saxofonista a skladatel Michal Wroblewski.

Sdílet článek: