Letošní MHF Lípa Musica zahájí Magdalena Kožená a Collegium 1704

Sedmnáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica se uskuteční v termínu od 17. září do 28. října s tradičním letním prologem, který proběhne 24. srpna a epilogem ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa, který se bude konat 8. a 9. listopadu.

Dramaturgicky festival zůstává věrný své ideji prohloubení česko-německého kulturního dialogu a prezentaci vybraných interpretů z ČR i zahraničí. Významnou programovou linku, která se vine letošní dramaturgií festivalu, je připomenutí 100. výročí založení Československa. MHF Lípa Musica v rámci programu 17. ročníku vyčlenil řadu pěti koncertů s doprovodnou besedou, jimiž akcentuje tento významný dějinný moment. V širším plánu hudebního průletu českými dějinami připomene lidovou národní tvorbu coby prazáklad utváření české kultury, kapitolu české národní školy nejintenzívněji spjaté s epochou příprav zrodu samostatného státu nezávislého na ostatních národech a monarchistickém uspořádání a do třetice i hudbou, která vznikala v období druhé poloviny 20. století a vzniká i v současnosti.

Martin Prokeš, foto Šimon Pikous

Jsem nesmírně vděčný, že máme možnost prožít toto neuvěřitelné výročí a oslavit ho i prostřednictvím krásné hudby. V letošním ročníku se skutečně někdy latentně, někdy zcela prokazatelně hlásíme k symbolikám české státnosti, ať už je to uvedením Komenského Labyrintu světa a ráje srdce našeho předního českého skladatele Petra Ebena či zařazením českých klasik folku, jakými je například Spirituálu kvintet. Dalším dotekem je potom čistě folklórní projekt zasazený do nejmladšího skanzenu v Čechách, do Zubrnic, kde vystoupí Varmužova cimbálová muzika z Kyjovska. Předvrcholem oslav je poté smetanovský recitál Jitky Čechové v předvečer samotného svátku. Oslavy 100. výročí republiky potom završíme závěrečným koncertem našeho festivalu v Novém Boru, kde se poprvé v historii setká na pódiu Pavel Haas Quartet a vítěz prestižní belgické soutěže královny Alžběty klavírista Lukáš Vondráček. Večer bude věnovaný dalšímu velikánovi české hudby Antonínu Dvořákovi,“ říká ředitel festivalu a předseda dramaturgické rady Martin Prokeš.

Festival v září zahájí Magdalena Kožená a po několika letech se na festival navrátivší Collegium 1704, které Koženou doprovodí v áriích Georga Friedricha Händela, Leonarda Lea nebo Benedetta Marcella. K 100. výročí československé státnosti se festival přihlásí nejen závěrečným koncertem s Dvořákovou hudbou v podání Pavel Haas Quartetu společně s klavíristou Lukášem Vondráčkem konajícím se přímo 28. října, ale také o den dříve, kdy zazní klavírní recitál Jitky Čechové opírající se o hudbu Bedřicha Smetany. Tento koncert bude navíc i doprovodnou akcí výstavy k tématu výročního roku, kterou připravuje Vlastivědné muzeum v České Lípě. K českým dějinám odkazuje také program nazvaný Petr Eben & Labyrint světa a ráj srdce, který interpretuje Komenského poselství v dnešní době a ve kterém se kromě varhaníka Tomáše Thona jako recitátor představí Marek Eben. Na dalších koncertech festivalu vystoupí například sopranistky Hana Blažíková a Barbora Kabátková, flétnista Jakub Kydlíček nebo akordeonista Mário Bihári.

Sdílet článek: