Mezinárodní violoncellová soutěž Jana Vychytila 2017

Jan Vychytil byl významný český violoncellista a pedagog, který v roce 1994 založil a vedl hudební Gymnázium na pražském Žižkově. Zemřel v roce 2004 a na jeho počest vznikla o dva roky později soutěž pro začínající violoncellisty.

Osobně jsem se jako porotce účastnil desátého ročníku – ten se konal v listopadu 2015. Tehdy mě atmosféra soutěže tak nadchla, že když se stal krátce poté jejím novým ředitelem můj kolega violoncellista Martin Škampa a nabídl mi, zda bych se neujal předsednictví poroty, bez váhání jsem souhlasil.

Po seriózních debatách jsme pro letošní 11. ročník přichystali několik zásadních inovací. Prodloužili jsme věkový limit kandidátů do 18 let. Po oslovení hudebních škol i v sousedních státech se „Vychytilka“ stala mezinárodní soutěží – to také zvýšilo počet účastníků na letošních 96! Přesunuli jsme tradiční termín soutěže z listopadu na druhou polovinu ledna. Všechny cellisty hodnotíme od první do páté ceny. Tedy žádná čestná uznání.

Ze zkušenosti vím, že bezproblémový chod jakékoliv soutěže zajišťuje kvalitní porota – a to ve smyslu jak odborném tak i lidském. Zde jsme měli velmi šťastnou volbu s oslovením báječných kolegů z různých koutů naší republiky: Jiří Hanousek z Ostravy, Břetislav Vybíral z Brna, Petra Malíšková z Prahy a Tomáš Jamník, který v současné době bydlí v Berlíně. Užili jsme si společně tří dnů plných krásných výkonů s nadějí, že se ve stejné sestavě setkáme i napřesrok u dalšího ročníku.

Soutěž byla podle věku účastníků rozdělena do sedmi kategorií. Ta první, kde zápolí ti nejmladší – již šestiletí! – bývá nejvíce obsazena. Ze sedmnácti účastníků obdrželi první ceny: Naďa Strnadová, Daniel Novák, Lukáš Sedlák, Adéla Šmejdová a Lee Danbi. V kategorii druhé – od devíti let – máme následující vítěze: Lim Seo Yeon, Zoja Marianna Giza, Júlia Sofia Nagyová, Áňa Nekvasilová, Jan Kovařík a Kim Terry-Taemin. Třetí kategorii ovládli Lukáš Mareček a Marianna Fucimanová. Od čtvrté kategorie výše máme vždy už jen jednoho vítěze: ve čtvrté to byl Petr Hamerský, v páté Amelia Zofia Chmielevska, v šesté Jakub William Gráf a v sedmé Vilém Vlček, který se stal zároveň i absolutním vítězem.

Po velice vydařeném jedenáctém ročníku mi nezbývá než čekat do ledna 2018, kde se, jak pevně věřím, opět sejde spousta talentovaných, mladých violoncellistů, kteří nám budou předvádět své krásné výkony. Přijďte si je také poslechnout!

Sdílet článek: