Koncert laureátů mezinárodní soutěžní přehlídky Mladý klavír Pražské konzervatoře 2015

V plném lesku a za velkého zájmu posluchačů se v sobotu 9. dubna 2016 představili v Koncertním sále Pražské konzervatoře čtyři z pěti laureátů mezinárodní soutěžní přehlídky Mladý klavír Pražské konzervatoře 2015, jež proběhla ve stejných prostorách 28. listopadu loňského roku.

Večer zahájila třináctiletá Sofie Popova. V náročném programu zaujala kultivovaným provedením Preludia a fugy E dur z prvního dílu Bachova Dobře temperovaného klavíru, energicky pojatou první větou z Beethovenovy Sonáty c moll, op. 10/1 (Sofie letos získala první cenu na soutěži Beethovenovy Teplice) a technicky i výrazově výtečně zvládnutou Etudou fis moll, op. 15/9 Sergeje Bortkiewicze. Osmnáctiletý Matouš Zukal okouzlil publikum nejen svižně a vtipně podaným Obkročákem ze Tří českých tanců Bohuslava Martinů, ale v následujícím výběru pěti čísel z Debussyho Preludií také bohatou barevnou paletou, která se v závěrečném Ohňostroji  brilantně rozzářila do oslňující intenzity. Sedmnáctiletá Anna Gaálová ukázala v citlivě a stylově přednesených Schumannových Variacích ABEGG, op. 1, jak blízký je jí svět tohoto romantického skladatele. Ale neméně suverénně se mladá umělkyně pohybuje i v hudbě 20. století, což předvedla ve strhujících, skvěle pointovaných Prokofjevových Sarkasmech, op. 17. Závěr koncertu patřil třináctiletému Janu Čmejlovi, jednomu z nejtalentovanějších pianistů nejmladší generace. V loňském roce se Čmejla zúčastnil ve Vídni masterclassů Allianz Junior Music Camp, jež pořádá Lang Lang, jedna z nejzářivějších hvězd současného pianistického nebe. Byl do nich vybrán spolu s devíti dalšími mladými klavíristy ze 300 (!) zájemců doslova z celého světa. Na Čmejlově hře se tento „hvězdný kontakt“ nepřeslechnutelně podepsal. Provedení Preludia a fugy c moll z prvního dílu Bachova Dobře temperovaného klavíru bylo velice nápadité v detailech a dokonale zvládnuté v celkové výstavbě, v Chopinových skladbách Fantasie-Impromptu cis moll, op. 66 a Nokturno cis moll, op. posth. se obdivuhodná technika pojila s jemnou senzitivností a do Poulencových Novelett (č. 2 b moll a č. 3 e moll) vnesl pianista hravost a lehkost i neodolatelný pařížský šarm.

Vystoupení všech čtyř mladých klavíristů rozhodně sneslo ta nejpřísnější měřítka, jaká klademe na profesionální umělce. Celý koncert natáčel Český rozhlas a jeho záznam nabídne rozhlasovým posluchačům ve středu 22. června 2016 ve 20:00 hod. na stanici Vltava pod názvem AKADEMIE.

Sdílet článek: