VÝSLEDKY MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE MUSICA NOVA 2013

Ve dnech 8.-10.11.2013 zasedla v Praze na Filmové fakultě Akademie múzických umění mezinárodní porota soutěže ve složení: Rudolf Růžička (ČR), předseda, Lenka Dohnalová (ČR), manažerka soutěže, Rainer Buerck (Německo), Juraj Ďuriš (SR), Pavel Kopecký (ČR),  Peter Nelson (Velká Británie).

Etablované kompoziční soutěže se účastnilo 75 skladeb autorů z 27 zemí, nejvíce ze  zemí s tradicí této hudby –  Velké Británie, USA, Kanady, České republiky, Japonska. Soutěž je zaměřena na tzv. sonic art, ve kterém se koncentrují jak skladatelské, tak technologické dovednosti. Hodnotí se především kreativita, řemeslné zvládnutí je samozřejmou podmínkou. Soutěží se ve dvou kategoriích – čistě elektroakustické a elektroakustické v kombinaci s živou akustickou složkou (nástroji, hlasy).

V kategorii čistě elektroakustické (A) se účastnilo 50 skladeb. Zvítězil Felipe Otondo z Chille se skladbou Noční studie č. 1 ,  čestná ocenění obdrží další etablovaní autoři oboru: Belgičan Stijn Govaere se skladbou Nechme povařit klavír osm minut! a Ital Antonio Scarcia se skladbou Obvyklé zkoušky . Dalšími finalisty kategorie A se stali: Linda Antas z USA se skladbou Opalizace , Brit Andrew Lewis s kompozici Temné sklo , další Brit Pete Stollery se soundscape skladbou Tři města a Taiwanec Yu Chung Tseng se skladbou Jako když motýly podlétávají záclonu .

V kategorii  kombinace živé složky s elektronickou  (B) se účastnilo 25 autorů. Zvítězil Kanaďan Robert Normandeau se skladbou pro hlasy a elektroniku Baobaby , čestná ocenění získali Američan David Ikard se skladbou pro basklarinet a elektroniku Vítr a vlna a Ruska Elvira Garifzyanová se skladbou pro flétnu a elektroniku Aurora Borelis . Dalšími finalisty jsou Řek Konstantinos Karathanasis se skladbou Hekaté pro šamanský buben a elektroniku , Portugalec Joao Pedro Oliveira s kompozicí pro perkuse a elektroniku IMH a Američan Robert Thompson se skladbou Přechod pro klarinet a elektroniku .

Ve speciálním českém kole, které má motivovat domácí tvorbu, byli oceněni dva autoři:

Michal Rataj se skladbou pro orchestr, perkuse  a LE Spatialis a Jan Fila s vtipnou kompozicí Slzy bran . Koncert laureátů se koná 17. 12.2013  v Maďarském kulturním středisku, Rytířská 25, Praha 1 od  18 hodin s účastí oceněných autorů. Na programu jsou premiéry oceněných skladeb. Skladby jsou uvedeny s komentářem. Z programu Musica nova se uskuteční také RELAX SONIC ART program 12.12. 2013 ve Futurum Music Baru, Zborovská 7 od 21,30 hod.

[block background=“#e5e5e5″]22. ročník Mezinárodní kompoziční soutěže zvukové tvorby. Koná se v Praze.

Pořádá Společnost pro elektroakustickou hudbu pod záštitou České hudební rady, v propagační spolupráci s  Institutem umění Divadelního ústavu, Akademií múzických umění, Institutem moderní hudby a  Českým rozhlasem za podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury, Magistrátu hl. m. Prahy a Nadace ČHF. [/block]

Sdílet článek: