Mladé orchestry ze světa i z České republiky se spojí na Musica Orbis 2017

Koncertní cyklus Musica Orbis letos vstupuje do jubilejního 5. ročníku a opět přiveze mladé orchestry z celého světa. Podruhé zavítá do Prahy Turecká národní filharmonie mládeže, naopak na své první evropské turné přijíždí World Civic Orchestra a Chicago Youth Symphony Orchestra. Na vybraných koncertech byly přizvány ke spolupráci také české orchestry a sólisté. Celkem sedm koncertů se bude konat od dubna do září, hlavní řada se jako obvykle představí ve Dvořákově síni Rudolfina a ve Smetanově síni Obecního domu.

Novinkou letošního ročníku je speciální řada Musica Orbis Vibrations, kterou zahájí australský večer se Sydney Youth Orchestra pod taktovkou Alexandera Brigera, jednoho z nejvýznačnějších současných australských dirigentů (spolupracoval například se Zubinem Mehtou, Pierrem Boulezem či Sirem Charlesem Mackerrasem). Na koncertě zazní mimo jiné i skladba autralského skladatele George Palmera komponovaná přímo pro Sydney Youth Orchestra.

Vůbec poprvé se v Evropě představí World Civic Orchestra, za jehož vznikem stojí myšlenka, že spolupráce mezi hudebníky z různých kultur může pomoct porozumění mezi národy. 400 hráčů ze 20 zemí bylo vybráno do tohoto „světového občanského orchestru“ a každý rok se asi 80 z nich sejde v některé světové metropoli, aby společně předvedli díla starší i soudobé klasické hudby. Zakladatelem a dirigentem orchestru je Vincent Koh, Japonec korejské národnosti, dnes žijící v USA. Ve Dvořákově koncertu se představí jako sólistka mladá česká houslistka Markéta Klodová, studentka HAMU a vítězka řady sólových i komorních soutěží. V rámci večera uslyší posluchači i koncert pro gadulku, tradiční bulharský smyčcový nástroj v podání Ralpha Iversona.

Markéta Klodová

Stratus Chamber Orchestra z Colorada se specializuje na nekonvenční prezentaci klasické hudby a snaží se hledat cesty, jak zprostředkovat posluchačům neotřelý umělecký zážitek. V Praze představí pestrou dramaturgii se dvěma dirigenty – se svým uměleckým vedoucím Davidem Ruthefordem a s Debashishem Chaudhurim. Čtvrtý koncert bude patřit El Camino Youth Symphony. Za 54 let své existence představuje toto těleso nejkomplexnější vzdělávací program pro mladé instrumentalisty v oblasti Sanfranciského zálivu. V hlavním koncertním orchestru, který provádí profesionální repertoár a jezdí na zahraniční turné, hraje přes 120 hudebníků ve věku 12–18 let. Dirigent a umělecký ředitel orchestru Jindong Cai je profesorem hudby na Stanfordově univerzitě a hlavním hostujícím dirigentem Šen-čenského symfonického orchestru v Číně.

Chicago Youth Symphony Orchestra se soustředí na provádění soudobých orchestrálních skladeb, ale v Praze sáhne po tradičním repertoáru a uvede Patetickou symfonii P. I. Čajkovského. Na tomto koncertě se představí také Symfonický orchestr Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy. Na koncertě s Cascade Youth Symphony Orchestra se představí další český mládežnický orchestr, a sice Jihočeský univerzitní orchestr – Symfonický Big Band. Pátý ročník cyklu Musica Orbis zakončí koncert Turecké národní filharmonie mládeže.

Sdílet článek: