Magdalena Kožená získala nominaci na Grammy 2017

Národní akademie hudebního umění a věd ve Spojených státech, která každoročně udílí hudební ceny Grammy, oznámila nominace, mezi nimiž nechybí ani mezzosopranistka Magdalena Kožená. V kategorii Sólové vokální album (Best Classical Solo Vocal Album) byla nominována za desku s monteverdiovským repertoárem, kterou nahrála s La Cetra Barockorchester pod vedením Andrey Marcona. Album, jež vydalo letos na jaře Deutsche Grammophon, „obsahuje devět vokálních děl, jejichž autorem je Claudio Monteverdi. Populárněji laděná dramaturgie posluchači nabízí slavné kompozice z jeho madrigalových sbírek, mezi nimiž nechybí známé kusy jako Zefiro torna na sonet Francesca Petrarcy, Lamento della ninfa či Combattimento di Tancredi e Clorinda a vybrané árie z opery L’incoronazione di Poppea. Celek pak ještě doplňuje trojice instrumentálních skladeb Marca Ucceliniho, Tarquinia Meruly a Biagia Mariniho,“ uvádíme v recenzi.

Spolu s Koženou jsou v kategorii nominováni francouzská sopranistka Sabine Devieilhe za album Mozart: The Weber Sisters (Erato), německá sopranistka Dorothea Röschmann za Schumannovy a Bergovy písně, které nahrála s Mitsuko Uchidou pro DECCU, Ian Bostridge za album Shakespeare Songs (Warner Classics) a Anna Netrebko za její posledí desku Verismo (DG). Slavnostní vyhlášení 59. ročníku Grammy Awards se bude konat 12. února 2017.

Magdalena Kožená není jediným českým jménem, které se v nominacích objevilo. Britský dirigent Edward Gardner nahrál spolu s Bergen Philharmonic Orchestra a Bergen Cathedral Choir (sbormistr Håkon Matti Skrede) Janáčkovu Glagolskou mši v rámci kompletního Janáčkova orchestrálního díla, jehož vydávání v roce 2014 zahájil label Chandos. Třetí díl série, na kterém je kromě Glagolské mše zaznamenán ještě Otče náš, Zdrávas Maria a Adagio, byl nominován ve sborové kategorii Best Choral Performance.

Německému houslistovi Christianu Tetzlaffovi přinesla nominaci v kategorii Best Classical Instrumental Solo nahrávka Sukovy Fantasie g moll a Dvořákova Houslového koncertu a moll a Romance f moll. Partnerem při nahrávání desky, která vyšla u labelu Ondine a jejíž recenzi jsme přinesli v listopadovém vydání HARMONIE, mu byl finský dirigent John StorgardsHelsinki Philharmonic Orchestra.

Sdílet článek: