„Gilgameš“ Bohuslava Martinů získal prestižní německé ocenění Best Edition 2016

Porota ocenila jak vynikající kvalitu vydání oratoria, tak vysokou vědeckou hodnotu publikace. Edice obsahuje podrobnou předmluvu (její upravenou verzi publikujeme na pokračování od ledna v tištěné HARMONII) s ukázkami korespondence mezi skladatelem a objednatelem díla, švýcarským dirigentem Paulem Sacherem, ale i související faksimile Martinů autografu a alternativní verze různých pasáží zveřejněné formou poznámek pod čarou.

Velkoryse pojatá publikace je zúročením mnohaleté vědecké práce Institutu Bohuslava Martinů, dlouhodobě podporovaného jeho zakladatelem – Nadací Bohuslava Martinů. Editorem oceněného svazku je Aleš Březina, ředitel Institutu. „Těší mě, že Institut Bohuslava Martinů získal za svou dlouholetou práci nejvýznamnější německou cenu v oblasti hudební filologie. Zasloužila se o ni též Nadace B. Martinů, která Institut v roce 1995 založila a od té doby financuje jeho provoz a také nakladatelství Bärenreiter, ve kterém Epos o Gilgamešovi vyšel jako první svazek Souborného kritického vydání díla Bohuslava Martinů. Přál bych stejný úspěch každému z více než deseti aktuálně rozpracovaných svazků,“ uvedl Březina.

Do letošního jubilejního ročníku renomované soutěže se přihlásilo 18 německých nakladatelů a porota složená z předních zástupců muzikologické obce, hudebního průmyslu, grafického designu, hudební pedagogiky a kritiky rozhodovala mezi 74 zaslanými publikacemi.

Sdílet článek: