ECHO Klassik 2015 s českou účastí

Konec srpna byl ve znamení zveřejnění výsledků respektované ankety Echo Klasik, kterou organizuje od roku 1993 Deutsche Phono-Akademie.  Ceny budou sice předány na slavnostním ceremoniálu 18. října v berlínském Konzerthausu, ale výsledky byly odtajněny už 24. srpna. Seznam všech oceněných je k dispozici na echoklassik.de, takže výčet není nutný. Pro českého diskofila může být zajímavé, že někteří z vítězů zavítají na podzim do České republiky. Jonas Kaufmann, Pěvec roku 2015, potěší v říjnu Prahu záplavou Pucciniho (méně již cenou vstupenek), Instrumentalista roku Cameron Carpenter, stejně jako Philippe Jaroussky (Světová premiéra roku), budou hosty festivalu Struny podzimu, Grigorij Sokolov bude magnetem Festivalu Rudolfa Firkušného, houslisté David Garrett a Christian Tetzlaff zahrají na festivalu Dvořákova Praha.

V soutěži Echo Klassik, která hodnotí nahrávky v neuvěřitelných 58 kategoriích, uspěli i umělci, které již známe z tuzemských vystoupení – Elīna Garanča, Lang Lang, Patricia Petibon, Piotr Anderszewski, Emmanuel Pahud, Isabelle Faust, Vilde Frang, Riccardo Chailly, Giovanni Antonini, Kronos Quartet, Quatuor Ébène, Kirill Gerstein, David Zinman, Joyce DiDonato. Jestliže například u posledně jmenované je titul Pěvkyně roku na místě, tak třeba vavříny pro Lang Langa (Mozart), Nemanju Raduloviće (Journey East), Avi Avitala (Vivaldi) nebo Andrease Ottensamera (Brahms: The Hungarian Connection) jsou diskutabilní, protože jejich nahrávky mají řadu přinejmenším rovnocenných konkurentů. Triumf Davida Garretta (Bestseller roku: Timelles – koncerty Brucha a Brahmse) je dané marketingem, úrovní za vrcholnými nahrávkami zaostává.

Jediným, nicméně výrazným českým triumfem je participace PKF – Prague Philharmonia se svým šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem na vítězství tenoristy Bryana Hymela a jeho desky Héroïque: French Opera Arias v pěvecké kategorii Newcomer of the Year.  To je úspěch, který snad českým médiím neunikne.

Sdílet článek: